Најновије

КУРТИ И ВЈОСА ПРЕД РАЗВОДОМ: Зашто је Аљбин љубоморан и ко је кога "гоустовао"

Растанак је већ "службен", а за све је крив "недостатак комуникације".

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи налази се пред "политичким разводом" са премијером "Косова" Аљбином Куртијем, иако неки и тврде да се пар већ разишао а да тренутно само "живе" заједно до краја владиног мандата.

Проблеме у приштинском политичком "рају" разоткрио је јавни сукоб Османијеве са Куртијем и његовом страном политичке фамилије, односно (председником скупштине) Гљауком Коњфуцом и (министарком спољних послова) Доником Гервалом Шварц.

И ова љубав, као и многе, изгледа пропада због недостатка комуникације, па је тако Вјоса колеге оптужила да је нису обавестиле о писму које су упутили Савету Европе у покушају да добију неопходну подршку за чланство.

Коњфуца је покушао да се оправда да Вјоси то није јављено јер је била у Америци, док Османијева није могла да оправда овакво "гоустовање", нарочито у 2024. години када "телефони функционишу прилично добро у свим временским зонама".

У писму које је Шварцова послала, најављено је наиме да Куртијева влада припрема нацрт статута ЗСО и да ће га послати Уставном суду, што је како Вјоса верује "потопило" досадашња опредељења троје институционалних лидера у вези са ЗСО.  

Укратко – прекршен је њихов предбрачни уговор.

За бившег министра за европске интеграције Бекима Чолакуа, овај сукоб Османија и Куртија, Коњуфце и Гервале је и закаснио. Пропаст је одавно била на видику.

Остаје, каже, да се види да ли ће се све ово претворити и у политички развод Османијеве и Куртија.

"Захваљујући њиховим грешкама и недостатку координације са међународним пријатељима, Косово је под санкцијама и, између осталог, изгубило је праву прилику да се придружи Савету Европе", додао је он.

Аналитичар Фидан Укај, каже, међутим да су се Курти и Османијева већ "службено развели", јер је ово што се тренутно дешава сукоб који ће се само продубљивати и довести до коначног разлаза.

Укај, за развод криви Куртијеву љубомору према Османијевој, коју су САД назвале гарантом односа са Косовом.

У приштинској власти и даље демантују било какав раздор између Куртија и Османи, наводећи да су све ово само уобичајене "брачне размирице".

Арменд Муја се заклиње да премијер "максимално" поштује институцију председника, додајући да увек има простора да пар разговара о "координацији или некоординацији".

"Председник је институција која треба да уложи напоре да представља јединство земље, а са друге стране да уједини важне аспекте друштва. То значи да с времена на време могу бити различити погледи на било коју тактику или стратегију, али је важно да у извештајима колико ја знам и знам од Куртија постоји максимални ниво за институцију председника и верујем да ово мора да се настави", рекао је Муја.

ФРАНЦУСКА СПРЕМА ДА ПОШАЉЕ ВОЈНИКЕ У УКРАЈИНУ: „Пропао им првобитни план“

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА