Најновије

"Нико никада није имао храбрости да то уради": Хути напали амерички носач авиона

Јеменски Хути покренули су ракетни напад на амерички носач авиона "Ајзенхауер" у Црвеном мору као одговор на америчке и британске нападе на Јемен, рекао је у петак портпарол Хута Јахја Сарија.

У шест америчких и британских напада погинуло је 16 људи и рањена 41 особа, укључујући цивиле, рекао је Сарија. Како је напоменуо, удари на провинцију Ходејда циљали су луку Салиф, радио централу у округу Ел Хок, камп Галифа и две куће, додао је Сарија, преноси Ројтерс.

Ово представља потез без преседана откако су Хути покренули нападе у Црвеном мору на све бродове за које сматрају да имају везе са Израелом, као одговор на војну операцију Тел Авива у Појасу Газе у којој је до сада убијено више од 36.000 Палестинаца.

"Нико никада није имао храбрости да директно нападне изузетно скуп брод 'Двајт Ајзенхауер'. Хути су то управо урадили", написао је бразилски аналитичар Пепе Ескобар на Иксу.

Војске САД и Велике Британије саопштиле су да су у четвртак покренуле нападе на мете Хута у Јемену како би одвратиле милитантну групу од даљег ометања пловидбе комерцијалних бродова у Црвеном мору.

Док је британско министарство одбране тврдило да су напади спроведени са "максималном пажњом" како не би оштетили цивиле или цивилну инфраструктуру, портпарол Хута Мохамед Абделсалам рекао је да су удари били "брутална агресија" којом се Јемен кажњава за подршку Гази.

Украјинци потиснути из Старомајорског, борбе у Урожајном

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА