Најновије

Нова одлука Савета ЕУ: Шта ће европски полицајци радити у Србији?

Према извештају који је у среду објавила Агенција Европске уније за граничну контролу, "Западнобалканска рута" је од почетка јануара до краја априла препознала око 7.000 нерегуларних прелаза, што представља највећи пад од почетка масовнијих миграција до сада. Без обзира на то, Савет ЕУ дао је јуче зелено светло за потписивање споразума Европске уније са Србијом о додатним оперативним активностима које врши Фронтекс.

Присуство униформисаних полицајаца Европске агенције за граничну и обалску стражу (Фронтекс), без обзира на потенцијалне предности, у областима по дубини српске територије, а не у пограничним областима као до сада, могло би да изазове подозрење јавности и да узнемири грађане, каже за РТ Балкан стручњак за безбедност и некадашњи официр МУП-а Лука Радуловић.

"На 'Западнобалканској рути' од почетка ове године примећен је највећи пад нерегуларних прелазака миграната у Европску унију, за око 69 одсто за прва четири месеца 2024. године, у односу на исти период пре годину дана", пише "Сот".

Према извештају који је у среду објавила Агенција Европске уније за граничну контролу, "Западнобалканска рута" је од почетка јануара до краја априла препознала око 7.000 нерегуларних прелаза, што представља највећи пад од почетка масовнијих миграција до сада.


Ипак, без обзира на то, Савет ЕУ дао је јуче зелено светло за потписивање споразума Европске уније са Србијом о оперативним активностима које врши Фронтекс, што ће омогућити ЕУ и Србији да организују заједничке операције у којима учествују Фронтекс и српска гранична стража. 

Како је наведено у саопштењу Савета ЕУ, то значи и да "тимови Фронтекса за управљање границама могу да буду распоређени у Србији и омогућиће Фронтексу да помогне Србији у управљању миграционим токовима, спречавању илегалне имиграције и борби против прекограничног криминала".

Наш саговорник објашњава да су припадници Фронтекса до сада био размештени искључиво на граничној линији.

"Фронтекс је до сада, само и искључиво на граничној линији сарађивао са нашом полицијом. Овлашћења имају уз нашу полицију и ништа без наше полиције, тако је било до сада. Ту су били да пренесу одређена знања и искуства из ЕУ нашој граничној полицији, царина нема везе с тим, наравно", указује Радуловић.

Нови споразум замениће садашњи статусни споразум између ЕУ и Србије, који је заснован на старој регулативи Фронтекса и дозвољава само заједничке операције на граници Србије са ЕУ.

Радуловић истиче да није упућен у детаље новог споразума ЕУ са Србијом, али да је остао затечен самим сазнањем да ће припадници Фронтекса "ићи по дубини српске територије".

"Немогуће је да дозволе да они раде оперативно, по дубини. Без обзира на то да ли се ради у заједници са српском полицијом или без ње. Не би смело да се деси да они спроводе било какве акције уз заједничку активност по дубини територије Србије. Наша држава је кандидат за чланство у ЕУ, али још увек нисмо чланица Уније. Невероватно ми је да могу да дозволе да било ко може да носи оружје, легитимацију и да се представља као полицијски службеник на територији Србије, осим полицијских службеника МУП -а Србије", указује бивши официр Министарства унутрашњих послова Србије.

Према писању Европског савета за избеглице и миграције, Фронтекс ће масовно повећати ангажовање на граници Бугарске и Турске, а Европска комисија ће ојачати сарадњу у управљању  миграцијама на граници са Бугарском и Румунијом. Када је Србија у питању, истакнута је "само" забринутост око будућности и привремене заштите расељених лица из Украјине.

Радуловић наводи да проширење обима сарадње са Фронтексом има и своје добре и лоше стране.

"То не може да унесе забуну, јер, ако се заиста спроведе тај договор – припадници Фронтекса неће моћи сами апсолутно ништа да раде. Можда могу да допринесу усмеравању миграционих токова и помогну нашој полицији, будући да ми немамо приступ одређеним базама података ЕУ", наводи Радуловић, додајући:

"Међутим, могло би да изазове одређено подозрење. Мало је незгодно да кроз град патролира брендирани (Фронтекс) аутомобил са ротационим светлима, а да пише 'полиција' на неком страном језику. У Суботици су људи навикнути на њих, али ми смо, ипак, уз границу, другачије је у унутрашњости Србије. Овде их, сада, ипак има мање него раније, јер више нема миграната као раније и нема немилих догађаја који су се дешавали раније, када је било оружаних сукоба између мигрантских група."

Радуловић, који поседује стрелиште, наводи да су припадници Фронтекса долазили код њега на термин пуцања, као и сви други грађани, да са њима никада није имао проблема и да су према Суботичанима увек били коректни.

Неколико дана пре међусобног обрачуна миграната, 27. октобра прошле године, у којем је троје људи изгубило живот, екипа РТ Балкан обишла је Суботицу и околину како би са локалним становништвом разговарала о њиховим искуствима. Тада смо наишли на једну патролу Фронтекса у којој су били српски и мађарски полицајци, непосредно уз границу. Патролни аутомобил нам је пришао, полицајци су се уверили да је све у реду и продужили у патролу тереном.

РУСИ ОПКОЛИЛИ ЧАСОВ ЈАР! Војска упада у све критичне тачке, украјинска армија у великој дефанзиви

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА