Најновије

Високе цене и лош квалитет: Главне одлике артиљеријске муниције намењене Украјини

Сваке недеље цена расте и постоје велики проблеми са компонентама, рекао је власник водеће компаније чешке одбрамбене индустрије.

"Чехословачка група" (ЧСГ), највећи снабдевач муниције у централној Европи, упозорио је да ће раст цена и лош квалитет довести до тога да половина граната, које добија од произвођача, неће бити послате на украјински фронт онолико брзо како је првобитно планирано, преноси "Фајненшл тајмс".

Иницијатива за куповину артиљеријске муниције за Кијев, коју предводи Чешка, почеће са испоруком граната у јуну, рекао је за амерички лист власник и председник "Чехословачке групе" Михаил Стрнад.

Међутим, како наводи, око 50 одсто делова које је његова компанија у име чешке владе набавила у Африци и Азији, нису били довољно добри да се пошаљу Украјини без претходног рада на њима. За неке гранате, ЧСГ је била принуђена да дода компоненте које су недостајале из сопствене производне линије.

"Сваке недеље цена расте и постоје велики проблеми са компонентама", рекао је Стрнад током интервјуа за "Фајненшл тајмс" и додао: "То није лак посао."

Међутим, он наглашава да је Чешка иницијатива остала "на правом путу" и да је ЧСГ посвећена испоруци обећаног дела залиха.

Са друге стране, Стрнад упозорава да је сукоб у Украјини допринео наглом порасту цена ограниченог броја граната који се може купити ван ЕУ и то онда када је Европа остала без резервне муниције.

Он је рекао и да европски произвођачи муниције имају поруџбине за наредних осам година, у зависности од врсте делова, упркос томе што су сви повећали своје производне капацитете. 

"Чак и да се украјински сукоб сада оконча, што је мало вероватно, пред нама би било пуно посла да попунимо стратешке залихе земаља НАТО-а", оцењује Стрнад.

Подсећања ради, недостатак артиљеријске муниције значајно је умањио способност украјинске војске да заустави напредовање руских снага.

Како наводи власник чешке компаније, он је још пре две године упозоравао званичнике да би "доступност артиљеријских граната могла да дефинише коначан исход сукоба", али у томе није имао успеха.

"Они нису ни замишљали да може доћи до рата у ком би артиљерија имала значајну улогу. Сви су размишљали о дроновима, вештачкој интелигенцији и новим трендовима", закључио је он.

УПОЗОРЕЊЕ АМЕРИЧКОГ КОНГРЕСМЕНА: Бајден својим одлукама изазива трећи светски рат

Извор: Рт.рс

' + spojeno; })();

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА