Најновије

Додик: Срби нису нити ће прихватити да им странци одређују шта да раде

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас како Српску желе да спрече да управља својим ресурсима и да се из тих разлога жели централизација БиХ, као и да су муслимани прихватили БиХ у којој странци све одређују, а да Срби нису, нити ће то урадити.

Након одлуке Уставног суда БиХ, који тврди како је имовина у искључивој надлежности БиХ, Додик је рекао да је намера да од Републике Српске направе "протоколарну љуштуру".

"У суштини ту се крије озбиљан разлог да други управљају БиХ. Муслимани су већ прихватили да странци све одређују у БиХ. Ми Срби још нисмо и немамо намеру да то урадимо, бар не ова генерација. Али, неки размишљају да је могуће да ћемо бити натерани. Сад су ресурси главна прича у свету", рекао је Додик за Срну.

Он је додао да се и свет сада позиционира управо на тај начин да би могао да обезбеди сировине, а Република Српска има ресурсе и свесни су тога, па сада покрећу локалне иницијативе да спрече да се врши рударење на местима где има руде да би то дочекало, како они мисле, неке њихове господаре.

"Онда нико неће питати. Доћи ће мултинационалне компаније, ући ће и шта ви имате с тим, Сарајево дало дозволу да се у Лопарама копа литијум.

А ако се неко ту буде бунио онда ће доћи Сипа, неке друге снаге које ће то растерати", навео је председник Српске.

Он је додао да се Републици Српској то забрањује, покушавају да је спрече да она то уради.

"Из тих разлога се жели централизација БиХ. Жели се она и из других геополитичких разлога. Уставни суд је само ту један од инструмента који треба да послужи да се види докле може", рекао је Додик.

Он је оценио да је Уставни суд карикатура тог суда и да је себи прибавио овлашћења која нема ниједан Уставни суд на свету.

"Да се хтело да се БиХ направи правном државом, онда је после пет година требало да се реши странаца у Уставном суду", рекао је Додик, пренео је Танјуг.

ОГРОМАН НАПРЕДАК РУСКЕ ВОЈСКЕ! Извори блиски обавештајним службама ово потврђују (МАПА)

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА