Најновије

ПОЗНАТИ КОРАЦИ ЗА РАЗЛАЗ РС И БиХ: Сарајево се вара ако мисли да Бањалука неће да одговори

Српска би, између осталог, вратила и грб Немањића и заставу, којој су јој одузети наметнутим одлукама из Канцеларије високог представника БиХ и уз помоћ Уставног суда БиХ.

Резолуција о Сребренци била је окидач да Бањалука започне реализацију споразума о мирном раздруживању Републике Српске и Федерације БиХ.

Влада РС је усвојила решење о именовању Радне групе за израду споразума, а тај процес ће трајати до 30. јуна. Како "Новости" сазнају, већ наредне седмице биће одржана прва седница, на којој ће бити означен почетак писања документа.

"До краја месеца споразум би требало да буде спреман и да га политичко Сарајево већ има на столу. Влада ће упутити овај документ у Народну скупштину РС, пред посланике, а реално је да буде усвојен до 11. јула и обележавање страдања Бошњака у Поточарима", открива извор "Новости" у Влади РС.

О споразуму ће бити речи на Свесрпском сабору у Београду 8. јуна, јер је потребан јединствен став о потезима које ће повлачити Српска.

Правни део споразума о раздруживању припремаће део Радне групе коју чине: министар правде и потпредседник Владе Републике Српске Милош Букејловић, министар унутрашњих послова Синиша Каран, правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица, правни представник Републике Српске Лазар Стјепановић, генерални секретар у Кабинету председника Републике Српске Јелена Пајић Баштинац, генерални секретар Владе Републике Српске Далибор Панић, директор Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове Драган Станковић и директор Пореске управе Горан Маричић.

Српска би, уколико се крене у процес раздруживања са Федерацијом БиХ, према речима извора листа, одмах преузела контролу на границама са Федерацијом. Усвојиле би се одлуке у НС РС о формирању Војске РС, система безбедности и одбране, правосуђа и наплате пореза.

Осим тога, Српска би вратила и грб Немањића и заставу, којој су јој одузети наметнутим одлукама из Канцеларије високог представника БиХ и уз помоћ Уставног суда БиХ.

Срђан Перишић, професор геополитике каже да су више од три деценије Бошњаци навикли да Запад удара на Србе и Српску, а да политичко Сарајево извлачи из тога корист.

"И сада очекују да резолуцију о геноциду у Сребреници наплате од Србије и Српске, а западни фактор навикао је на бенефит. Бошњачки политичари праве се слепи и не желе да виде да је у току промена светског поретка. Ударима на Српску они уништавају БиХ која је настала у Дејтону. РС и њена влада не би кренули у процес раздруживања да није било резолуције. Али, политичко Сарајево се вара ако мисли да Српска неће одговорити на ударе.", каже Перишић за "Новости".

Додаје да ако је Република Српска била пре три деценије сама у међународним борбама, то сада дефинитивно није случај.

"Српска има пријатеље и међу државама НАТО, попут Мађарске, и велику подршку Русије и Кине које су водеће силе света", поручује професор Перишић. 

Подсетимо, од потписивања Дејтонског споразума Српска је остала без више од 90 надлежности које је имала по том Споразуму, а исте су јој одузете одлукама разних високих представника у БиХ. Последњи пример је покушај одузимања надлежности које се тиче имовине Српске коју Сарајево жели да упише на име БиХ. У Дејтонском споразуму, иначе, јасно пише да су ентитети власници имовине на својој територији.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска има право на одлуку о мирном раздруживању, јер је у државну заједницу БиХ унела своју територију, надлежности и самосталност.

Додик је рекао да ће до краја јуна Република Српска Федерацији БиХ понудити споразум о мирном раздруживању, који ће садржавати и аналитички део о угрожавању Дејтонског мировног споразума.

"Ми смо рекли да ћемо до 30. јуна то урадити и урадићемо. До краја јуна ми ћемо направити анализу краха Дејтонског споразума који је остао само у сегментима. Многе ствари нису уставне у овој земљи и рећи ћемо да ми не можемо да останемо у тој заједници у коју смо раније унели своју територију, своју надлежност и самосталност. Имамо право на то, без обзира што Американци измишљају и мисле да их се неко боји. Нису они безопасан противник, знају они свашта урадити, али то не значи да су у праву", истакао је Додик.

Е САД КРЕЋЕ РАТ - И НАТО ПОСТАЈЕ ЛЕГИТИМНИ ЦИЉ: Огласили се Руси, више ништа неће бити исто

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА