Најновије

ПРЕПИСКА КОЈА ЈЕ ИЗАЗВАЛА СКАНДАЛ У БУГАРСКОЈ! Шта је шеф дипломатије поручио представнику у УН пред гласање о Сребреници

У Бугарској је избио скандал због резолуције УН о геноциду у Сребреници, након што су медији објавили преписку техничког премијера и министра спољних послова Димитра Главчева и бугарског представника при УН Личезара Стоева. Из размењених порука се види да шеф владе позива дипломату да се уздржи од гласања о резолуцији.

Захтев је стигао од премијера непосредно пре гласања, 23. маја, у којем Главчев истиче да та иницијатива доводи до повећања тензија у свету и на Балкану. Дипломата је, међутим, одбио да испоштује наредбу, уз образложење да је Бугарска коаутор документа. Бугарска је била међу 84 земље које су гласале за.

Влада је касније рекла да је преписка која је процурила само део процеса доношења одлука и да не показује његову праву слику. Такав инцидент само ствара „простор за спекулације, тумачења и манипулације на ту тему“, саопштили су у Влади.

Бугарски медији наводе да је бивши премијер и лидер највеће политичке снаге ГЕРБ Бојко Борисов "имао одличне односе" са председником Србије Александром Вучићем.

Коалиција „Настављамо промене” и „Демократска Бугарска” оптужиле су свог главног ривала ГЕРБ да покушава да утиче на бугарску позицију у УН и да подржава проруску позицију. Тражили су да се Главчев позове у парламент и послушају његова објашњења. Премијер је иначе бивши посланик ГЕРБ.

- Технички премијер, који непогрешиво извршава инструкције Борисова и Певског (Дељан Певски је лидер посланичке групе "Покрет за права и слободе") нема мандат да мења спољнополитичку оријентацију Бугарске и подржавају проруску спољну политику у УН - саопштила је коалиција.

ГЕРБ је одбацио оптужбе за покушај таквог утицаја.

- ГЕРБ се не меша у рад техничке владе и нема никакве везе са скандалом око става Бугарске о резолуцији УН о Сребреници - рекао је посланик ГЕРБ Данијел Митов.

ЗЕЛЕНСКИ ХИСТЕРИЧАН: САД нуде Украјини безбедносни споразум

Извор: Курир.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА