Најновије

РУСИ КИДАЈУ У ХАРКОВСКОЈ ОБЛАСТИ: Украјинци побегли чак 9 километара у дубину!

Руски министар одбране Андреј Белоусов изјавио је да је руска војска у области Харкова приморала украјинске снаге да се повуку осам до девет километара и навео да су руске снаге овог месеца преузеле контролу над 28 насеља. Он је на састанку Савета министара одбране ОДКБ у Алматију, у Казахстану, рекао да Русија систематски умањује борбени потенцијал украјинске војске, јавља Интерфакс.
Војска на задатку

Војска на задатку

Према његовим речима, Украјина је у мају изгубила више од 35.000 војника и више од 2.000 јединица различитог наоружања, међу којима и 290 тенкова и оклопних борбених возила, укључујући четири „абрамса”, седам „леопарда” и 12 „бредлија”, а оборено је и 11 авиона и четири хеликоптера, преноси Танјуг. Белоусов је истакао да се оптимизује борбени рад руских трупа, развија се одбрамбено-индустријски комплекс земље и унапређује систем обуке војног кадра.

„Тако да су узалудни сви покушаји да нам се нанесе стратешки пораз”, констатовао је Белоусов.

Пет нордијских држава склопило је јуче у Стокхолму, током нордијско-украјинског самита, билатералне споразуме о војној сарадњи с Украјином. „Ово шаље важан сигнал украјинском народу да је наш ангажман чврст и трајан. Украјински циљ је наш циљ”, написао је премијер Шведске Улф Кристерсон на друштвеној мрежи „Икс” након састанка с председником Украјине Володимиром Зеленским у Стокхолму, преноси Бета.

Ове недеље Зеленски је посетио и Шпанију, Белгију и Португалију, закључивши три нова билатерална безбедносна споразума. Очекује се да ће Зеленски учествовати на сличној конференцији Дијалога „Шангри-Ла” у Сингапуру, наводи Ројтерс.

Зеленски: Русија припрема провокације на Балтику

Зеленски је оптужио Москву да „припрема провокације” на границама Балтика.

Украјински председник потврдио је да су САД дозволиле Украјини да употреби америчко оружје на територији Русије. Јасно је ставио до знања да мора бити у стању да користи „моћно” оружје дугог домета које може да погоди мете дубоко унутар руске територије.

„Верујте нам, морамо да одговоримо. Они не разумеју ништа осим силе. Нисмо ни прва ни последња мета. Мислим да је апсолутно нелогично имати западно оружје и гледати убице, терористе који нас убијају са руске стране. Мислим да се понекад само смеју овој ситуацији”, рекао је Зеленски.

Америчка одлука омогућава Кијеву да ракетне системе „химарс” које су обезбедиле САД користи за напад на руске снаге и центре команде и контроле. И немачка влада дозволила је Украјини да користећи оружје које јој је испоручио Берлин напада циљеве на руској територији, изјавио је портпарол владе Штефан Хебестрајт.

Најмање три особе погинуле су јуче и 16 их је рањено у руским ударима на Харков, на североистоку Украјине, саопштиле су јуче регионалне власти. У ноћном нападу погођена је петоспратница у кварту Новобаварски, изјавио је градоначелник Игор Терехов, додајући да се страхује да под рушевинама има још жртава.

Званичници су рекли да је „непријатељ прибегао тактици двоструког удара, док су лекари, спасиоци и припадници полиције били на лицу места”. Ракете С-300 и С-400 лансиране су са територије руске Белгородске области, на граници с Украјином.

Пољска сматра да је безбедније да украјинске трупе обучава у Пољској, уместо да шаље своје трупе у Украјину, изјавио је министар спољних послова Пољске Радослав Сикорски на састанку министара спољних послова НАТО-а у Прагу.

САД и њихови савезници саопштили су да су „озбиљно забринути” због продубљивања сарадње између Северне Кореје и Русије и позвали на прекид севернокорејског трансфера оружја за употребу против Украјине.

Амерички државни секретар и министри спољних послова Аустралије, Канаде, Француске, Немачке, Италије, Јапана, Новог Зеланда, Јужне Кореје и Велике Британије, као и високи представник ЕУ, објавили су заједничко саопштење у којем су истакли недавну координацију санкција као одговор на такву активност.

Москва и Пјонгјанг негирали су оптужбе за трансфер оружја, али су прошле године постигли договор о продубљивању војних односа.

Прочитајте ОВДЕ шта Сергеј Трифуновић каже о егоманији у редовима опозиције

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА