Најновије

ВРХУНАЦ ЛИЦЕМЕРЈА: Фон Крамонова о "дискриминисаним" Албанцима

Виола Фон Крамон је навеле да неуспех Владе Србије да се позабави овим питањима не само да подрива принципе једнакости и недискриминације, већ ризикује и погоршање тензија и нестабилности у региону, као и пут Србије ка придруживању ЕУ.

Известилац за тзв. Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон упутила је Влади Србије писмо у коме се пожалила на положај Албанаца у Србији, истичући да је "добро документовано, посебно у последњој деценији, да се албанска мањина и даље суочава са различитим облицима дискриминације, укључујући такозвану 'пасивизацију', ограничен приступ образовању, могућностима запошљавања и одговарајућој здравственој заштити у Прешевској долини", преноси Коха. 

Фон Крамонова је, занемарујући чињеницу да су управо косовски Албанци ти који на све могуће начине дискриминишу српску заједницу на КиМ и Србе излажу прогону, те већ деценију одбијају да спроведу обавезу из Бриселског споразума и формирају Заједницу српских општина, истакла да се споразуми који се тичу Албанаца морају спроводити.

"Пишемо вам са дубоком забринутошћу због ситуације у којој се налази албанска мањина у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа", написала је она у писму које је упутила премијеру Србије Милошу Вучевићу, министру за људска права и мањине Томиславу Жигманову и министарки за државну управу и локалну самоуправу Јелени Зарић Ковачевић.

Нагласила је да су од потписивања Конзуларног споразума 2001. године, постојале обавезе за решавање притужби и побољшање услова албанске мањине у овом региону.

"Неопходно је да се ови споразуми не само признају, већ у потпуности спроводе како би се гарантовала права и заштита албанске мањине", нагласила је она. 

Фон Крамон је додала да би Координационо тело за Прешево, Бујановац и Медвеђу, створено да би се бавило проблемима Албанаца, требало да функционише ефикасно.

"Императив је да Влада Србије и надлежни органи дају приоритет заштити мањинских права и да предузму конкретне кораке за решавање ових питања", написала је даље, осврћући се на четири кључна питања. 

Према њеном мишљењу, то су: Обезбеђивање пуне усклађености са свим споразумима и спровођење мера за решавање забринутости које је истакла албанска мањина; Јачање рада Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу у циљу повећања његове ефикасности у решавању потреба и жалби албанске заједнице; Једнаке могућности и приступ основним услугама, укључујући образовање, здравствену заштиту и запошљавање, за све становнике, без обзира на њихову етничку припадност и Поправка процеса 'пасивизације' који је довео до значајног смањења албанског становништва на изборним листама.

Фон Крамон је навеле да "неуспех" Владе Србије да се позабави овим питањима не само да подрива принципе једнакости и недискриминације, већ ризикује и погоршање тензија и нестабилности у региону, као и пут Србије ка придруживању ЕУ. 

"Позивамо вас да дате приоритет овом питању и предузмете хитне кораке за решавање забринутости које је изнела албанска мањина. Заштита мањинских права је од суштинског значаја за дугорочни просперитет српског друштва и постизање трајног мира на Западном Балкану", закључила је она. 

Зеленски мисли да направи раздор између Трампа и Путина! Тада Русија прекида рат у Украјини и креће даље, "схватиће да САД..."

Извор: Рт.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА