Најновије

ЈОВАНОВИЋ АПЕЛУЈЕ: Значај Резолуције 1244 мора бити реафирмисан - највећа снага Србије (ВИДЕО)

Некадашњи министар иностраних послова СР Југославије Живадин Јовановић каже за Косово онлајн да је, када је реч о интересима Србије везаним за Косово, Резолуција 1244 Савета безбедности највреднији документ чија снага мора да се сачува и чији значај мора да буде реафирмисан.
Јовановић

Јовановић

„То је снага најважнијег органа за питања мира и безбедности на планети, снага Савета безбедности. Резолуције, уопште гледано, су акти највеће правне снаге у светском правном поретку. Резолуција 1244 је најважнији правни основ за одбрану суштинских националних и државних интереса Србије везаних за покрајину Косово и Метохију. То није ништа идеално, нити идеалистичко, али то је најбољи документ чију снагу морамо чувати. У новим условима та резолуција добија још већи значај јер је она усвојена у једном систему глобалних односа у униполарном систему, а извршава се у мултиполарном светском поретку. За ту нову фазу извршавања Резолуције 1244 морамо имати активну улогу и радити пуном снагом”, каже Јовановић.

Он указује да су Русија и Кина врло често реафирмисале свој принципијелни став да је суверенитет и територијални интегритет Србије неповредив и да подржавају Србију у свему, што значи очување тог суверенитета и територијалног интегритета.

“Кина и Русија чврсто стоје на становишту да свако решење мора бити у оквиру и на основу Резолуције 1244 и да никакви притисци нити уцене не могу да имају већу снагу од снаге најважнијег правног документа који обавезује све чланице Уједињених нација”, каже Јовановић.

Како истиче, српска власт привремено није на Косову али Србији нико не може да отме колевку њене егзистенције, државности, духовности, националног и духовног идентитета.

“Не можемо ни помислити да би било ко учинио било шта супротно од чувања те тапије српског опстанка на Балкану”, закључује наш саговорник, пише Косово Онлајн.

Усвојена пре 25 година

Савет безбедности Уједињених нација пре 25 година на данашњи дан усвојио је Резолуцију 1244 у којој се већ на самом почетку каже да ово тело "поново потврђује приврженост свих држава чланица суверенитету и територијалном интегритету СР Југославије". Такво полазиште у документу усвојеном дан након што је закључен Кумановски споразум којим је окончана агресија Натоа на СРЈ, према оцени правника, и после четврт века је најважнији и темељни ослонац Србије, као наследнице СРЈ, у решавању косовског питања.

Принцип суверенитета и територијалног интегритета СР Југославије помиње се и у Анексу 2 Резолуције у којем се наводе принципи за политичко решавање кризе на Косову.

Иако су бројне тачке Резолуције 1244, па и ове поменуте, небројено пута биле прекршене, а неке никада нису спроведене, и упркос томе што је став Приштине да ова Резолуција припада прошлости, саговорници Косово онлајна указују да ништа од тога не доводи у питање правну пуноважност овог документа и истичу да значај Резолуције мора да буде реафирмисан.

Према овом акту, наиме, на Косову је требало да се успостави привремена администрација као део међународног цивилног присуства "под којим ће народ Косова моћи да ужива суштинску аутономију у оквиру СР Југославије". У одговорност цивилног присуства, како је наведено, спада "унапређење успостављања, до коначног решења, суштинске аутономије и самоуправе на Косову", а у коначној фази, надгледање преноса власти са привремених институција Косова на институције које ће бити успостављене "у складу са политичким решењем".

Осим међународног цивилног присуства, превиђено је и међународно безбедносно присуство на Косову које и постоји у виду мисије Кфор, а према Резолуцији њихово деловање између осталог укључује: одвраћање од обнове непријатељстава, демилитаризацију ОВК и других наоружаних група косовских Албанаца, успостављање безбедног окружења у коме избеглице и расељени могу да се врате својим кућама, обављање дужности надгледања границе...

Након повлачења, договореном броју југословенског и српског војног и полицијског особља требало је да буде дозвољен повратак на Косово у функцији везе са међународном цивилном мисијом и међународним безбедносним присуством, обележавања и чишћења минских поља, присуства на местима српске културне баштине и на главним граничним прелазима. До повратка српских снага никада није дошло, као што није обезбеђен ни безбедан и слободан повратак свих избеглица и расељених, а што Резолуција такође налаже.

Прочитајте ОВДЕ о зарадама и привилегијама које имају посланици Европског парламента

Извор: Косово Онлајн / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА