Најновије

АМЕРИКАНЦИ ОДГОВОРИЛИ ВУЧИЋУ: БиХ је 2001. године потписала Споразум о питањима сукцесије бивше СФРЈ

Канцеларија за односе с јавношћу америчке амбасаде у Сарајеву је за портал "Кликс" одговорила на питање председника Србије Александра Вучића упућеног амбасади - где у Дејтонском споразуму пише да државна имовина припада централним властима, а не ентитетима.
УСА

УСА

Из америчке амбасаде су истакли да "нема потребе за поновним разматрањем добро документоване правне историје и судских пресуда у вези са државном имовином у Босни и Херцеговини", преноси сарајевски портал Кликс.

"Како је то помоћник државног секретара О'Брајен навео у свом говору у фебруару 2024. године: 'Постоји начин да се разговара о имовини тако што ће се о томе говорити у релевантним институцијама. Али је полазна тачка и даље јасна: имовина припада држави'", наводи се у саопштењу.

У обраћању Џејмса О'Брајена из фебруара ове године, на које се позива амбасада, истиче се да је БиХ Дејтоном задржала улогу у међународним организацијама и споразумима.

"Године 2001. БиХ је потписала Споразум о питањима сукцесије бивше Социјалистичке Федералне Републике Југославије (СФРЈ), којег је ратификовала Парламентарна скупштина БиХ и државну имовину приписала Босни и Херцеговини, а не ентитетима", рекао је тада О'Брајен.

Вучић је данас на свом Инстаграм налогу одговорио на јучерашње тврдње Амбасаде САД у Сарајеву да закључци усвојени на "Свесрпском сабору" у Београду представљају напад на Дејтонски споразум и државне институције Босне и Херцеговине и затражио да конкретно одговоре како су дошли до закључка и на основу чега и ког акта да имовина припада централним властима, а не ентитетима.

Прочитајте ОВДЕ шта је Вучић упитао америчку амбасаду у БиХ

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА