Најновије

Баш на време: Шеф украјинске агенције за реконструкцију дао оставку дан пре конференције о опоравку

Мустафа Најјем каже да га власти у Кијеву "подривају" и да су га спречиле да присуствује догађају у Берлину.

Шеф украјинске агенције за реконструкцију поднео је оставку дан пре међународне конференције о дугорочној обнови земље, оптуживши украјинске власти да га систематски ометају да ради свој посао.

Мустафа Најем је поднео оставку након што је послао страним инвеститорима поруку у којој је оштро критиковао администрацију због, како наводи "Гардијан", широког спектра грешака.

Најем је рекао да је кап која је прелила чашу била забрана украјинских власти да отпутује у Берлин на дводневну конференцију о опоравку Украјине.

Учесницима ће се, наравно, обратити Владимир Зеленски. Осим министра спољних послова Дмитра Кулебе, очекује се и присуство више украјинских градоначелника.

Најем је свој доскорашњи посао описао као "најизазовнији у животу" и изразио жаљење због изостанка "одобрења владе за исплату 150 милиона долара позајмљених од Европске инвестиционе банке за кључне пројекте, укључујући водоснабдевање и заштиту енергије".

Шеф агенције за реконструкцију пожалио се страним инвеститорима и на "необјашњива бирократска кашњења" као и на "значајно смањење плата" у његовој агенцији (виши стручњак сада зарађује око 320 евра месечно) што је довело до губитка четвртине особља од јануара.

Најем је рекао да су "упорно противљење, отпор и стварање вештачких баријера" са којима се његова агенција суочила "учинили немогућим да ефикасно испуњава своје дужности". Кашњења и застоји су довели до "губљења поверења тржишта, локалних власти и грађана", рекао је он.

Признајући "грешке и недостатке" за које је рекао да су "неизбежни у реализацији пројеката такве сложености и под таквим условима", он је навео да је агенција постигла широк спектар вредних успеха, да сада координише радове на 353 градилишта широм земље и да је обновљено скоро 1.300 километара путева и 330 мостова оштећених у сукобу, као и да је изграђено 155 километара главног водовода у Дњепропетровској области.

Најемова оставка је уследила после прошломесечне смене министра инфраструктуре Александра Кубракова. Последњих месеци, страни савезници Украјине постали су све забринутији због онога што описују као "тенденције централизације у администрацији Зеленског".

Џош Рудолф, виши сарадник у истраживачком центру Немачки Маршалов Фонд рекао је да је Кубраковова смена за жаљење, јер су га сматрали иноватором у борби против корупције и изградњи транспарентности. "Централна власт је дошла да збрише тим који је градио транспарентан систем националне обнове и замени га лојалистима", рекао је он.

РУШЕ СЕ СНОВИ ЗЕЛЕНСКОГ: На конференцији у Швајцарској се неће тражити повлачење руских трупа

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА