Најновије

ДОДИК РЕФЛЕКТОРОМ НА ВАШИНГТОН: БиХ срушили Марфи и сребреничка резолуција

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да су БиХ срушили амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи и rезолуција о Сребреници у УН, након чега Српска и Срби немају разлога да деле територију и државно-политички систем са Бошњацима.

"Ово је најјасније истакла Декларација усвојена на Свесрпском сабору у Београду, у којој је речено да се одбацује резолуција о Сребреници", рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци, пренела је Срна.

Додао је да Марфи и Амбасада САД у БиХ нису ти који треба да тумаче Дејтонски споразум, у којем је наведено да су стране тог уговора Република Српска и ФБиХ.

"Само ми нашим договорима и уговорима можемо да мењамо или било шта урадимо са Дејтонским споразумом", рекао је Додик и тврди да је Марфи урушио Дејтонски мировни споразум.

"Наравно да се крије иза тога. Он мисли да треба да поравна Републику Српску, Милорада Додика и неке друге. Када Марфи оде у САД, вероватно ће одговарати за оно шта је урадио. Ми смо припремили обимну документацију коју ћемо проследити њиховим државним органима", навео је Додик и истакао да "Марфи овде путем неких мењачница мења доларе и злоупотребљава новац".

Додик тврди да је Марфи већ смењен и да се ушло у процедуру избора новог америчког амбасадора у БиХ, али је, како каже, својим везама тамо успео да обезбеди да остане још месец-два у нади да ће направити још више зла српском народу.

"Унутрашња питања Републике Српске Марфија се не тичу. Одавно се зна да Срби теже ка томе да Српску ојачају. Шта је ту ненормално? То се не свиђа Марфију, а нама се веома свиђа, пошто Српска није успела у дејтонској конструкцији БиХ да афирмише своју стабилност и независност, да има право на свој живот", рекао је Додик.

Он је рекао да је амерички амбасадор у БиХ једино успео да додатно завади Бошњаке, Србе и Хрвате, укидајући већ раније постигнути договор.

"Чекамо тренутак да реализујемо оно што најављујемо годинама, зато што ћемо проценити реалне околности да то урадимо", истакао је Додик.

Услов за наставак разговора - смена Лагумџије

Додик је рекао да је услов за наставак разговора коалиције на нивоу Босне и Херцеговине смена амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије, министрa спољних послова у Савету министара БиХ Елмедина Конаковића и бошњачког члана Председништва БиХ Дениса Бећировића.

Он је новинарима рекао да позив за најављени састанак у Мостару, који би требао да буде одржан следеће недеље, још увек није добио, али и да није сигуран да ли више ишта може да се уради, преносе "Независне".

"Ако хоће даље да разговарамо, мора да се утврди одговорност за рушење Устава БиХ, да се смени Лагумџија и да се смени Конаковић зато што су прекршили Устав, а да се отпочне процедура смене Бећировића који је скривао од органа БиХ те активности које су спровели у Уједињеним нацијама потпуно илегално, потпуно тајно. То је минимум. Можда онда да седнемо и даље да причамо о нечему", рекао је Додик.

Прочитајте ОВДЕ шта је Петковић одговорио на Куртијеве лажи

Извор: Танјуг 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА