Најновије

ДОДИК: Странци покушали да спрече одржавање Свесрпског сабора, усвајање Декларације у јулу

Они који су починили злочине над Србима, нарочито у прошлом веку, не могу да држе лекцију о томе да ли је српски народ геноцидан, поручио је председник Републике Српске.

Председник Републике Српске Милорад Додик каже да су "многи страни фактори покушали да спрече одржавање Свесрпског сабора у Београду" и усвајање Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, а која представља одраз јединства и пажљиво биране ставове који остају трајно записани, пише Политика.

Додик је рекао да се неки од тих ставова односе на резолуцију о Сребреници у смислу да се она не односи на српски народ и да је 109 држава није подржало, што је већина чланица УН, преноси Срна.

"То питање је потпуно деградирано са становишта УН јер су протоколарно и пословнички прихватили да се гласа као о неважном питању, само да би обезбедили неку наводну већину", рекао је Додик.

Он је истакао да не могу они који су починили злочине над Србима, нарочито у прошлом веку, да држе лекцију о томе да ли је српски народ геноцидан.

Председник Републике Српске рекао је да је Свесрпски сабор окупљање на какво се чекало деценијама, а странци нису могли, нити ће моћи да спрече било шта у вези са тим.

"Сви су се ангажовали да то спрече. Па, ето нисте спречили. Урадили смо. Неће они престати да нама чине зло. Али они су неважни. За мене нису важни", рекао је Додик и упитао представнике опозиције у Републици Српској шта то не ваља у Декларацији.

Он је рекао и да је Република Српска дошла у ситуацију да има тај члан 29 у Декларацији у којем јасно пише да ће Српска наставити да обележава дан њеног настанка, а то је 9. јануар.

Он је истакао да је потребно само узети Декларацију и прочитати члан 29 јер је текст доступан свима.

Додик је рекао да је Декларација написана заједно са председником Србије и његовим сарадницима и да је председник Србије Александар Вучић показао свој патриотски, национални, народни, поштен однос према Републици Српској.

Додик је додао да ће почетком јула Декларација бити усвојена у Народној скупштини Републике Српске, а то ће урадити и Република Србија.

РУШЕ СЕ СНОВИ ЗЕЛЕНСКОГ: На конференцији у Швајцарској се неће тражити повлачење руских трупа

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА