Најновије

Лавров на српском поздравио отварање Канцеларије РФ у Бањалуци: Јачање братских веза два народа

Јасно се види колико су јаке и искрене традиције антифашизма у српском народу, а Република Српска је право упориште историјске истине и борбе против покушаја искривљавања историје, поручио је шеф руске дипломатије.

Проширење дипломатског кора у Бањалуци доказ је све већег значаја ауторитета Републике Српске као учесника у међународним процесима у складу са Дејтонским мировним споразумом, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у свом обраћању путем видео-линка на отварању Канцеларије амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Лавров је на српском поздравио и пожелео добродошлицу председнику Републике Српске Милораду Додику и осталим званицама на свечаној церемонији отварања Канцеларије, честитавши "колегама и пријатељима у Републици Српској на овом значајном догађају".

"Радили смо на томе већ неколико година. Урађен је обиман посао чији су резултати видљиви данас. Тренутак је заиста историјски, јер не отвара се сваки дан ново дипломатско представништво Руске Федерације у свету. Веома нам је драго што се ово дешава у пријатељској Републици Српској", поручио је шеф руске дипломатије. 

Он је изразио захвалност свима који су учествовали у "оживљавању овог радно интензивног пројекта, а пре свега, руководству Републике Српске и лично господину председнику Милораду Додику, који је од самог почетка посветио значајну пажњу свим питањима у вези са овом иницијативом, пруживши свеобухватну помоћ у њиховом брзом решавању". 

"Искрено смо захвални и епископу бањалучком, његовом Преосвештенству Јефрему, што је обезбедио овако дивно здање за смештај руске дипломатске мисије. Уверени смо да ће посебна историјска духовна атмосфера која влада инспирисати наше колеге да креативно решавају проблеме са којима се суочавају", навео је Лавров и додао да је задатака много.

Према његовим речима, везе Русије с Републиком Српском данас доживљавају невиђени успон, контакти на највишем нивоу су редовни, а и одржава се близак и поверљив политички дијалог. 

Изградња руско-српског храма и културног и духовног центра 
Шеф руске дипломатије је указао да у Републици Српској послују велики руски привредни субјекти, реализују се значајни инвестициони пројекти, као и да су остварене широке везе у области културе, образовања, науке и спорта.

"Све ово чини обимну билатералну агенду, која се не мора само активно спроводити, већ и стално ажурирати, тражећи нове правце и облике сарадње. Приоритетну пажњу посветићемо изградњи руско-српског храма и културног и духовног центра у Бањалуци. Сматрамо да је овај пројекат најважнија компонента за јачање братских веза које везују наше народе", нагласио је шеф руске дипломатије.

Он је додао да ће стране наставити да развијају контакте између универзитета у Русији и Републици Српској и поздравио почетак рада Центра за отворено образовање на руском језику и наставу руског језика на Универзитету у Источном Сарајеву. 

Како је навео, "јасно се види колико су јаке и искрене традиције антифашизма у српском народу", а Република Српска је право упориште историјске истине и борбе против покушаја искривљавања историје. 

Према његовим речима, годишње масовне акције Бесмртног пука су јасна потврда тога, јер се "не смеју заборавити подвизи наших предака". 

"Овде, заједно са вама, ми смо на јединој исправној страни историје. Заједно ћемо наставити да бранимо истину, слободу и правду. Као што видите, листа задатака, опсежна са наведеним темама, није исцрпљена. Сви запослени у руској амбасади увек радо комуницирају са пријатељима и отворени су за нове идеје како да се још више зближимо и проширимо обострано корисну сарадњу у интересу јачања мира, стабилности и безбедности", нагласио је он.

Лавров је истакао да је данас направљен веома важан корак у том правцу, као и да ће се заједничка сарадња наставити.

"Рачунам на даљу помоћ администрације града Бањалуке, као и руководства и свих грађана братске Републике Српске. Хвала и све најлепше", закључио је Лавров, обративши се још једном учесницима на српском језику.

ФСБ: Кијев и НАТО врбују мигранте за извођење терористичких напада у Русији

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА