Најновије

Додик: Када Марфи чува Дејтонски споразум, пропаст је загарантована

Амбасада САД би требало да буде свесна да је Српска ентитет с уставним правима, а свака инсинуација која доводи у питање њен легитимитет је неприхватљива и увредљива за наш народ, поручио је председник РС.

Председник Републике Српске Милорад Додик је истакао да, када Мајкл Марфи чува Дејтонски споразум, "исто је као када коза чува купус – пропаст је загарантована".

Додик је на свом инстаграм налогу поручио Марфију да само тако настави и да је на добром путу да уништи и оно мало што је остало од БиХ.

"И као што је извесно да после ноћи долази јутро, постало је извесно да Марфи неће пропустити прилику да се обрука. Једном приликом ми је један колега Мајкла Марфија рекао како он седне са три човека на ручак и некако постигне да га након тога сва тројица мрзе. Да ли је одсуство љубави или пажње – не знам, пуна је Америка људи који му могу помоћи, али му то не даје за право да поново забада нос тамо где му није место", нагласио је председник Српске.

"Саопштење Мајкла Марфија поводом Свесрпског сабора и њихове тврдње да Република Српска није држава и да моји ставови представљају напад на Дејтонски споразум, показује дубоко неразумевање стварности и воље народа Српске", рекао је Додик.

"Амбасада САД би требало да буде свесна да је РС ентитет с уставним правима, а свака инсинуација која доводи у питање њен легитимитет је неприхватљива и увредљива за наш народ. Мајкл Марфи је ваљда ту да направи добре односе Американаца и Срба, између осталог, али он изузев непријатељства према нама не показује ништа друго", додао је.

Он је напоменуо да је "Република Српска потврђена на основу међународног споразума – Дејтонског мировног споразума" и да се Република Српска "стриктно придржава његових одредаба".

"Наши напори кроз Свесрпски сабор имају за циљ очување права и аутономије Републике Српске, а не дестабилизацију БиХ, како то неки злонамерно интерпретирају. И да, ма колико то некоме сметало, РС је гарант тог Дејтонског споразума на основу одлука 1995. године. Што се тиче америчке критике да Свесрпски сабор представља напад на Дејтонски споразум, морам да подсетим да су бројни високи представници и међународне структуре својим деловањем много пута прекршили тај исти споразум", навео је Додик.

Он је нагласио да је "неприхватљиво да странци поништавају одлуке легалних институција Републике Српске и БиХ", и указао да Срби бране Дејтонски мировни споразум, а да на њега насрћу разни "Марфији и Шмитови".

"На сву срећу, народи Европе, а вероватно и грађани САД, на путу су да на демократски начин отпусте Марфије и геополитичке штеточине и усијане главе које су свет довеле на руб конфликта. Не брини, Мајки, ја разумем шта ти радиш и да сада желиш да изазовеш кризу где је нема. За то ти служе твоји послушници међу Бошњацима", поручио је Додик.

Он је навео и да Србима "уопште не би сметало да се Бошњаци окупе и организују свој догађај".

"Немој само ти да им помажеш. Ако желе да причају о култури и сарадњи са другима, као што смо ми, добродошли су да то учине у сваком српском граду. Ти ниси. Гудбај", закључио је Додик.

Војни експерти: Ово је главни разлог недавног напретка Русије

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА