Најновије

Руска војска напредује у свим правцима

Руска војска је напредовала у неколико праваца и нанела озбиљне губитке кијевским снагама у последњих неколико дана, стоји у анализи портал Southfront.org.

Руска војска је 9. јуна ослободила насеље Старомајорскоје у правцу Доњецка, саопштило је руско Министарство одбране.

„Јединице борбене групе Исток наставиле су да напредују дубоко у одбрану непријатеља и ослободиле насеље Старомајорскоје у Доњецкој Народној Републици“, наводи се у саопштењу министарства од 10. јуна.

Такође 10. јуна, шеф Доњецка Денис Пушилин рекао је за ТАСС да руска војска показује велики напредак у области Авдејевке.

Авдејевски правац је, несумњиво, област у којој видимо најинтензивније напредовање“, рекао је шеф Доњецке Народне Републике.

Руска војска је недавно ослободила насеља Нетајово и Уманское и побољшала своје фронтовне положаје у правцу Очеретина, прецизирао је он.

„Уманское и Нетаилово су мале заједнице, али су важне у смислу повољнијих позиција и главна су компонента у обезбеђивању безбедности у оперативном правцу“, рекао је Пушилин.

Он је додао да је руска војска такође имала успехе у близини области Часов Јар, за коју се зна да је главно средиште кијевских снага.

„Видимо побољшање позиција на линији фронта у близини Часовог Јара заправо сваког дана. Све ово се добија огромним напорима и ситуација је тешка, али наше јединице иду напред и ослобађају територије“, рекао је Пушилин.

Игор Кимаковски, саветник Пушилина, рекао је за ТАСС истог дана да су кијевске снаге имале више од 1.000 жртава покушавајући да задрже линију у источном Часовом Јару, при чему највећи део те области контролише руска војска.

„Источни део Часовог Јара је једно време био такозвана сива зона. Тада су украјинске оружане формације покушале да задрже ту линију док су покушавале да прогурају или ојачају своје позиције. Та одбрана их је коштала више од 1.000 ненадокнадивих губитака“, рекао је Кимаковски док је ту цифру описао као основну, на основу објективне анализе. „То подручје сада готово у потпуности контролишу наше снаге“, додао је он.

Према његовим речима, појачан је притисак на украјинске трупе у јужним, југозападним и југоисточним деловима Часовог Јара.

Руско Министарство одбране је 11. јуна пријавило још добитака. Министарство је саопштило да је руска војска током протеклог дана ослободила насеље Артјомовка у правцу Луганска и насеље Тимковка у правцу Харкова.

„У својим активним дејствима, јединице Борбене групе Запад ослободиле су насеља Артјомовка у Луганској Народној Републици и Тимковка у Харковској области“, наводи се у саопштењу Министарства.

12. јуна Северна група руске војске саопштила је да њене трупе напредују дубље у украјинску одбрану.

„У току је кретање дубље у одбрану непријатеља. Удари су изведени на украјинску 42. механизовану бригаду и 36. бригаду маринаца у областима Глубокоје и Тихоје“, рекао је портпарол групе Јарослав Јакимкин.

Два контранапада јуришних група из састава 13. бригаде Националне гарде Украјине су одбијена, рекао је портпарол, који је такође напоменуо да су кијевске снаге изгубиле више од 265 војника. Према његовим речима, уништено је складиште пољске муниције.

Осим тога, видео снимци постављени на друштвене мреже између 9. и 12. јуна показују неколико недавних руских ваздушних и артиљеријских удара на кијевске снаге у правцима Доњецка, Луганска и Харкова.

Све у свему, кијевске снаге се и даље боре да зауставе напредовање руске војске у свим правцима. Ситуација ће се вероватно погоршати за Украјину јер се залихе оружја са Запада полако суше, а недостатак људства у земљи постаје прави проблем.

Ударно! Руси на корак до одлуке: Ова држава ће тући Америку Путиновим ракетама?! На помолу немилосрдан одговор Москве!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА