Најновије

ДОДИК ОДГОВОРИО НА БРУТАЛНЕ ПРЕТЊЕ РАТОМ: Тридесет година стварају "исламску државу"

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Република Српска тридесет година давала шансу БиХ и да су Бошњаци тридесет година само настојали да униште Српску и да од БиХ направе исламску државу.

- Ако је Запад све вријеме окретао главу од те чињенице, вјерујем да ће послије иступа министра одбране у Савјету министара, Зукана Хелеза, коначно прогледати - навео је Додик у објави на мрежи Икс.

Додик каже да "колики год циркусант био Хелез, његове посљедње пријетње упућене Србима и Републици Српској говоре какву су судбину бошњачки политичари намијенили Србима".

- Давно је речено - "што тријезан мисли, то пијан говори", а Хелез је све рекао. Његова ратнохушкачка, шовинистичка реторика, мржња према свему српском, кулминација је деструктивне бошњачке политике - истакао је Додик.

Он је нагласио да су пријетње ратом и уништење Срба врхунац кршења Дејтонског споразума и највећа пријетња миру од његовог потписивања до данас.

Додик каже да "као што је Алија Изетбеговић 1992. на пружену руку Србије одговорио ратом, тако и данас Хелез на поруке мира, толеранције, сарадње Србије и Републике Српске одговара призивањем рата".

- Срамота је ћутање америчког амбасадора Мајкла Марфија, Кристијана Шмита и осталих, увијек спремних да реагују на све. Срамота је ћутање политичара из Сарајева. Ми на ово нећемо ћутати - поручио је председник Републике Српске.

Ратно хушкање Хелеза

Поводом одржавања Свесрпског сабора и усвајања заједничке декларације, а потом и негодовања држава у региону због свесрпског уједињења, нарочито из Сарајева стижу најоштрије поруке.

Поред два саопштења америчке амбасаде у БиХ, у којима се тврди да декларација крши Дејтонски споразум и руши државу БиХ, босанскохерцеговачки министар одбране Зукан Хелез је упутио претње Србима и Републици Српској, које злокобно најављују да председника Србије Александра Вучића тек чека битка за опстанак српског народа у региону.

Хелез је, гостујући на екстремистичкој бошњачкој телевизији „Хајат”, најавио да ће бошњачке власти, у светлу Резолуције о Сребреници затражити укидање Републике Српске, тако што ће она бити подељена на два кантона, а њено име бити избрисано заувек.

Он је Србима запретио да ће, ако се не повинују овом плану о подели, „извући дебљи крај” и проћи као Срби из Републике Српске Крајине, који су протерани у хрватској акцији „олуја”. Хелез је чак рекао да би за Србе била „предност” ако би се сами иселили. Босански министар одбране нагласио је да „представници међународне заједнице са којима сваки дан разговара” – деле његове ставове. 

Извор: РТРС / Политика / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА