Најновије

ГОВОР ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА НА СПАСОВДАНСКОЈ ЛИТИЈИ: Све за Христа, Христа ни за шта! (ВИДЕО)

Српска православна црква и верници прослављају Вазнесење Господње ‒ Спасовдан, престоничку славу. У 19 часова у Вазнесењском храму почела је Спасовданска литија. Патријарх Порфирије се обратио славском свечаном беседом верницима и окупљенима у Храму Светог Саве.
Патријарх Порфирије

Патријарх Порфирије

"Спасовдан, дан Господњи, празник нашег вечног спасења, догађај када је Спаситељ једном за свагда изместио и преместио нашу вечну отаџбину са земље на небо, и поставио људску природу на тако велико достојанство, на престо са десне стране Оца небеског", рекао је патријарх Порфирије на почетку беседе поводом Спасовдана.

Патријарх је још једном подсетио да су поводом Спасовдана у литији, како каже, чудотворне мошти светог аве Јустина Ћелијског и чудотворна икона Богородице Корено-Курске.

"Данас се Свети наш Аво, овде после осамдесет година поново срећеш са дивним, чудотворним ликом Пресвете Богомајке који је настао у граду Курску, у Русији. Овај је Богородичин образ избегавши страдање од комуниста, кратки период мира између два светска рата нашао у нашем престоном Београду", рекао је патријарх.

Истакао је контекст из прошлог века везан за оца Јустина и икону која је пристигла у Београд.

"А када је бољшевичка неман у руху безбожног комунизма стигла у Србију, ти си аво Јустине био принуђен да замениш универзитетску катедру, амвоне београдских храмова, говорнице престоничких дворана и училишта, након бројних страдања и животних опасности, олтаром скромног, планинског  манастира Ћелије и да одатле своју огњену и пророчку реч о Спаситељу човека и света упућујеш српском народу, а да оне стигну и до далеких крајева и постану радост, утеха и светлост свету", рекао је патријарх.

Истакао је да је на западу завршила чудотворна икона Богородичина Курска, названа Знамење, као највећа светиња руског заграничја.

"Одатле нам данас, из Америке, добротом и љубављу његовог високопреосвештенства митрополита Њујорка и источноамеричког господина Николаја, предстојатеља Руске заграничне Цркве", поздравио је патријарх долазак госта Спасовдана.

Истакао је да, како каже, страшне демонске силе и олује витлају светом, силе које имају потенцијал да га униште, да униште  цивилизацију какву знамо, да те силе на велика и непрестана искушења, сваковрсним претњама и притисцима, стављају и наш православни српски народ.

"Али, имајмо на уму, браћо и сестре, и то да свако  искушење,  па и највеће искушење за људе и народе, има духовну основу, да је последица духовних обољења. А ратна погибељ, највеће искушење за људски род, последица је највећег духовног пада", рекао је патријарх.

Наводи да је потребно под морањем да се води борба пре свега  на духовном плану.

"Стога нам је Господ даровао прилику да се  на дан Вазнесења Његовог, дан славе престоног града српског народа, пред чудотворном иконом Мајке Божије саберемо око преподобног оца нашег Јустина Ћелијског, нашег Аве, и да сви заједно затражимо његове топле заступничке молитве Вазнесеном Господу и Мајци Његовој", наводи поглавар Српске цркве. 

Имати за славу престонице Спасовдан, представља и посебан благослов и част али и одговорност и призвање, не само за оне који живе у њему, већ и за читав наш народ, рекао је патријарх.

"Сви смо различити, али различитости су дар Божији. Дате су нам да бисмо се међусобно допуњавали и обогаћивали, да бисмо били снажнији и способнији да заједно савладавамо свако искушење и зло у нама и око нас", рекао је у беседи.

Наводи да сви морамо да будемо бољи – "онакви каквим нас Бог хоће, онакви како је записано у светом Јеванђељу, онакви како нас уче заповести Божије".

Истиче да је из тог разлога потребан Христос и Његово Јеванђеље, што је народ одувек знао, а то знају и сабрани у литији.

"Због тога, човеков пут и циљ, његова мера и сврха, имају упориште и критеријуме, не више пролазне и пале, већ вечне и божанске", беседио је патријарх поводом Спасовдана.

Искатако је да је потребно живети по јеванђељу.

"Међутим, свака идеја и идеологија која нема своје упориште и извор у речи Божијој, у речи Христовој, по природи ствари злоупотребљава истинску вредност и значење човека и она није наша", рекао је поглавар Цркве.

Ми јако добро знамо ко смо и шта смо, рекао је патријарх – "Ми смо православни хришћани, ми смо деца Светог Саве, светог владике Николаја, светог Јустина и свих светих из рода нашег".

Пред крај беседе се поново окренуо речима аве Јустина Поповића.

"Зато се увек сећајмо, громогласних речи светог аве Јустина којима је опомињао и тешио свој народ, и којима нас и данас овде опомиње и теши – Све за Христа, Христа ни за шта!", рекао је патријарх.

Погледајте видео снимак:

Извор: РТС / Тв Храм / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА