Најновије

„Лични став“: Како је пропао покушај министра спољних послова БиХ да Србији уручи „протестну ноту“

Заменик председавајуће Савета министара БиХ Сташа Кошарац поздравио је и подржао одлуку амбасадора БиХ у Београду Александра Врањеша да Србији не уручи „протестну ноту“ поводом Свесрпског сабора министра спољних послова у Савету министара Елмедина Конаковића, јер се ради искључиво о Конаковићевом личном ставу а не усаглашеном и званичном ставу БиХ.

Кошарац је навеода Конаковић нема уставно и законско право да креира спољну политику, јер је то питање у уставној надлежности Председништва БиХ.

"Ни Председништво БиХ, као ни Савет министара БиХ, о томе се нису изјашњавали, а камоли дали сагласност. Реч је о једностраној и неуставној акцији актуелног министра иностраних послова БиХ, који на перфидан начин покушава да се обрати званичним институцијама Србије у вези са одржавањем Свесрпског сабора", написао је Кошарац на друштвеним мрежама.

Додаје да је за разлику од Конаковића, амбасадор БиХ у Београду Александар Врањеш поступио на уставан начин, штитећи уставне надлежности институција на нивоу БиХ.

"Представници Српске на заједничком нивоу ће и даље наставити да упозоравају на неуставне праксе Конаковића, који је умислио да има право да властите политичке опсервације износи као званичне ставове БиХ. То је класична узурпација институција и злоупотреба овлаштења са којом се мора престати", рекао је Кошарац.

Врањеш је у среду изјавио да није ни донео нити је уручио протестну ноту Србији поводом Свесрпског сабора и појаснио да министар спољних послова БиХ нема право да креира спољнополитичке акције нити спољну политику БиХ јер је то у надлежности Председништва БиХ.

"Ту ноту нити сам донео нити сам уручио Србији. Они су то покушали преко мене, али разлог зашто нисам, није само везан због мојих политичних ставова, већ из процедуралних разлога. Министар спољних послова БиХ нема право да креира спољнополитичке акције нити спољну политику БиХ. То је у надлежности Председниства БиХ", рекао је Врањеш.

Старовић: Србија ће у наредном периоду одговорити на наоружавање Приштине

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА