Најновије

УПОЗОРЕЊЕ СА ИСТОКА: Опасност од ширег европског сукоба никад већа!

Опасност да се украјински сукоб прелије на Европу расте и ризик од европског рата никада није био тако висок, преноси "Ејжа тајмс".
Никад већа опасност!

Никад већа опасност!

НАТО сада уводи у Украјину авионе Ф-16, који ће наводно деловати са румунских аеродрома и питање је хоће ли Русија морати да уништи операције румунских ваздушних база или ће Алијанса одустати од идеје да их користи за лансирање летова који носе ракете дугог домета а које ће, неки предвиђају, имати за циљ да погоде Крим.

Руси су, додаје се, ултраосетљиви на Крим, а иако напади на ово полуострво "немају стварну војну сврху јер Украјини тамо недостају копнене снаге потребне за борбу", идеја је да их Кијев овим нападима понизи.

Вероватније је, међутим, да ће бити обрнуто.

"Како се притисак појачава, од Русије се може очекивати да одговори бруталном силом, било нападом на Харков, Одесу или Кијев, или све од наведеног Русија има више ракета дугог домета него што НАТО може да испоручи, а Кијев нема довољно преостале противваздушне одбране да заштити своје градове од разарања", наводи медиј, питајући се, шта је онда, осим кажњавања Русије, заправо стратегија НАТО-а.

Нема разлога да се верује да Русија може бити убеђена да заустави своје операције против Украјине или размотри прекид ватре, додаје медиј, указујући како су Руси, слањем ратних бродова и нуклеарних подморница послали своју поруку Вашингтону. Све указује да је Русија све љућа због напада на Крим и унутрашњост њене територије, преноси "Ејжа тајмс".

"Неки европски лидери, који опасно губе политичку подршку код куће, посебно француски председник Емануел Макрон, могли би да се одлуче за покретање већег рата како би покушали да окрену јавно мњење у своју корист. Слање трупа и нуђење борбених авиона и другог оружја могло би се протумачити као намерно циљање на шири, европски рат. Чињеница да САД очигледно стоје иза коришћења база Ф-16 у Румунији може бити Бајденов начин да изазове рат у Европи и спасе своје политичко богатство које тоне", указује се у тексту.

Такве идеје су, међутим, ризичне јер је одбрана НАТО-а "срамотно танка".

"Ризиковати алијансу и будућност Европе зарад останка на функцији је, само по себи, срамотно и вероватно злочин ако је истина. А и не постоје докази да ће јавно мњење подржати већи рат. У ствари, вероватније је да у Европи постоји нагомилано антиратно осећање које ће избити, и са десне и леве стране, а вероватно и из центра", преноси "Ејжа тајмс" текст са блога "Оружје и стратегије".

Погледајте ОВДЕ ударе руске авијације по командном месту ОСУ

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА