Најновије

Захарова упозорила: НАТО снабдева Приштину оружјем како би створила сопствену „војску“

НАТО снабдева Приштину оружјем и помаже јој да створи сопствену „војску“, што није дозвољено Резолуцијом Савета безбедности УН 1244, изјавила је на брифингу портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Према њеним речима, уз прећутну сагласност Запада, самопроглашене косовске власти газе права српског становништва на КиМ, воде политику протеривања Срба са исконски српских територија.

Она је подсетила да је пре 25 година, 10. јуна 1999. године, Савет безбедности УН усвојио Резолуцију 1244, којом је основана Мисија привремене управе Уједињених нација на Косову (УНМИК) и навела да је та одлука омогућила да се сукоб у бившој Југославији пренесе у политичке оквире.

Захарова је нагласила да су Резолуцијом 1244 постављени темељи међународног правног оквира за косовско решење, којим је консолидован суверенитет Србије у односу на овај регион.

„Међутим, западне земље су изабрале пут саботирања одредби поменуте одлуке Савета безбедности УН и на сваки могући начин подстичу сепаратистички став администрације косовских Албанаца“, навела је дипломата.

У таквим условима, наставила је Захарова, више него икада је потребно пуноправно присуство УН у српској аутономној покрајини Косово и Метохија, пре свега да би се осигурали безбедност, стабилност и поштовање људских права у региону.

„Русија подржава активности Мисије и залаже се за очување њеног кадровског и финансијског потенцијала. Верујемо да само УНМИК, а не 'власти' у Приштини, има право да представља Косово у складу са Резолуцијом Савета безбедности бр. 1244“, истакла је Захарова.

Она је казала да Москва полази од тога да решење косовског питања мора да буде прихватљиво за Београд, да се заснива на Резолуцији СБ УН 1244 и да на крају то решење одобри Савет безбедности УН.

ДРУГИ ДАН ГОРИ КИЈЕВ! Не могу да локализују пожар, погођена важна мета

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА