Најновије

Бивши премијер Албаније: Умало нисмо заратили са Македонијом због "Косова"

Бивши албански премијер рекао је да су сукоби 1999. године могли довести до конфронтације Албанаца из Македоније са тамошњом владом.

Током сукоба на Косову 1999, могло је да дође до директне конфронтације Албаније и Македоније, изјавио је бивши албански премијер Пандели Мајки за ТВ А2 Си- Ен-Ен.

"Имали смо веома тешку расправу са тадашњом владом у Скопљу и били смо принуђени да отворимо границе и са Македонијом, а у једном дану је можда 30.000 – 35.000 људи прешло границу у правцу Корче. Ситуација на почетку, када је македонска влада блокирала све избеглице које су биле на граници са Косовом, је постала прави ужас. После неколико дана смо запретили", рекао је.

Министар иностраних послова Грчке, Папандреу, онда је, према Мајковом сведочењу, заједно са македонским министром спољних послова дошао у кабинет премијера Албаније, а представнику македонске стране је затражено званично извињење за оно што се догодило на граници.

Речено му је, каже тада, да ће Албанија у случају даљег блокирања границе позвати Албанце у Македонији да устану против државе и заштите "браћу са Косова". Реч је, наиме, о људима који су бежали од сукоба терористичке ОВК са југословенским снагама, али и онима који су се склањали од НАТО бомби.

"Или отворите границу или позивамо Албанце да устану и заштите своју браћу. И нема ничег незамисливог што би се могло догодити у том тренутку", додао је Мајко.

ЗЕЛЕНСКИ ЗВАО ПРЕДСЕДНИКА КИНЕ НА ТЕЛЕФОН: Обећао му да неће дати оружје Русији

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА