Најновије

И ПОЉСКА ОДУСТАЛА: Не дамо "патриот" Украјини

Сједињене Државе треба да нађу "патриот" негде другде, а не да се ослањају на пољски арсенал, поручио је заменик министра одбране Пољске.

Противваздушни систем "патриот" који је стациониран у Пољској не иде никуд, поручио је заменик министра одбране те земље Цезари Томчик коментаришући наводе "Њујорк тајмса" да је председник САД Џозеф Бајден потписао слање другог "патриота" у Украјину.

"Пољска се није сагласила с тим да пребаци ракетну батерију у Украјину. Пољски 'патриоти' бране пољско небо и та чињеница се неће променити", написао је Томчик на Иксу.

Према написима "Њујорк тајмса", овај ПВО систем – други који су САД наводно поклониле Кијеву – требало је да дође из Пољске. Наиме, Вашингтон би повукао један од "патриота" који се користи заштиту америчких снага стационираних у овој европској земљи.

С тим у вези, Томчик је истакао да Сједињене Државе треба да нађу "патриот" негде другде, а не да се ослањају на пољски арсенал.

Пољски медији су пак навели да систем који САД наводно планирају да поклоне Кијеву штити логистички центар у пољском граду Жешов који увелико користе западни савезници Украјине за њено снабдевање војном опремом.

На ову тему се раније огласио и шеф пољског Бироа за националну безбедност Јацек Сјевер, у изјави за Радио Зет, речима да амерички "патриоти" стационирани у Пољској не би требало да иду у Украјину, те затражио састанак са саветником за националну безбедност САД Џејком Саливеном с овим у вези.

Сјевер је подсетио и на "кључну улогу" његове државе и за снабдевање украјинске војске тако и за одбрану НАТО-а.

Такође, министар одбране Борис Писторијус изјавио је да Немачка не може да пошаље Кијеву још један ПВО систем "патриот" јер Берлин више нема капацитета да обезбеди више. Немачка је иначе већ обезбедила украјинским оружаним снагама три "патриота".

ПУТИН УПОЗОРИО: Дошли смо недопустиво близу тачке без повратка

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА