Најновије

ЛАВРОВ О МИРОВНОМ ПРЕДЛОГУ РУСИЈЕ: Руски председник је рекао шта је имао!

Сваки пут када је Запад одбио мировни предлоге Русије, из тога није изашло ништа добро, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на конференцији за медије након састанка са председником Владимиром Путином када је предложио услове за преговоре са Украјином.
Лавров

Лавров

Руска иницијатива за преговоре о украјинском сукобу неће бити изнета као посебан документ, руски председник је изнео шта је имао и сада цео свет има увид у наш предлог, појаснио је Лавров.

"Москва не може да се нада да ће је Запад овога пута чути. Зато је све формулисано онако како јесте. Спремни смо да решимо питање у условима које је председник Путин дефинисао, тек кад видимо да се ти предлози и испуњавају. Тог тренутка ћемо обуставити ватру", навео је Лавров.

"Ако наш сигнал нико не чује, то значи да ћемо се још једном разочарати у наше западне партнере. Што се тиче улоге Министарства спољних послова, ми нећемо јурити ни за ким. Наши амбасадори ће пренети текст председниковог говора и објаснити позадину ове ситуације. Очекујемо реакцију", рекао је Лавров.

На констатацију новинара да се не ради о мировном предлогу већ о ултиматуму о капитулацији, Лавров је истакао да је питање провокативно и да је Путин у свом говору циљано подсетио на раније преговоре и њихов садржај који су пропали због мешања западних држава.

"Путин је више пута циљано и лепо поновио историју догађаја још од 2014. године. Намерно је изложио целу слику и подсетио на документ из 2014. године", објаснио је Лавров.

Упркос томе, подсећа он, Украјина се определила за државни преврат и прогласила је терористичким регионе који су одбили да прихвате нелегалну власт у Украјини.

"Онда је Кијев годину дана водио рат против сопственог становништава на истоку земље, а све то и још много тога што је уследило довело је до данашње ситуације", рекао је руски министар.

"Путин је данас подсетио да је Русија урадила све што је било могуће како би се остварио дијалог и мирно решење, али је то обустављено због мешања западних званичника међу којима је Борис Џонсон", рекао је Лавров.

Русија не тражи од западних земаља да јој верују, оне саме су изгубиле поверење свих, пропала су им многа обећања и гаранције које су дали, навео је Лавров.

"Искрено, није ме брига да ли нам Запад верује. Важно је да разумеју ситуацију каква јесте", поручио је руски министар.

Русија, према речима Лаврова, више не жели да улаже напоре у остварењу безбедности на евроатланском простору већ ће се усмерити на Евроазију.

"Безбедност као нешто оствариво и пожељно у евроатланском контексту за нас више није актуелно. Али Евроазија јесте. То је логично. На истом смо континенту, не деле нас никакви океани", рекао је Лавров.

Притом, на том континенту већ има неколико организација, које се баве и питањима безбедности, рекао је Лавров и указао на ОДКБ, ЗНД, ШОС. Постоје и економске организације попут Евроазијског економског савеза– све раде на јединственом евроазијском континенту, додао је руски министар.

Погледајте ОВДЕ моћни руски хеликоптер у борбеној акцији

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА