Најновије

ОРБАН: НАТО гради три војне базе у Европи за снабдевање Украјине

Мађарски премијер поручио је да сукоб у Украјини није рат који се добија на бојном пољу.

НАТО планира да изгради три велике војне базе у својим земљама из којих ће снабдевати Украјину оружјем, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

Он је за радио "Кошут" рекао да Северноатлантски савез "жели да помогне Украјини стварањем такозване украјинске НАТО мисије".

"То значи да ће Алијанса координисати трансфер оружја Украјини. Изградиће три велике базе одакле ће пребацивати оружје у Украјину", прецизирао је премијер и изразио забринутост да би, уколико би се базе успоставиле у земљама које се граниче са Украјином – у Пољској, Румунији и Словачкој, "оне постале војне мете".

Премијер је истакао да је Мађарска, која је такође у близини, забринута за своју безбедност и да неће учествовати у овим акцијама.

"У односу на нашу величину, дајемо значајан допринос НАТО-у, што је препознато. Међутим, остале државе чланице желе да победе Русе и мисле да се рат може окончати ако победе Украјинци", рекао је Орбан, додајући да "овај рат нема решење на бојном пољу".

Има земаља у региону које иду у рат, Пољаци и Румуни су томе, како оцењује посвећени, Словаци су опрезни, а Мађари ће се од сукоба клонити. 

"Рат није исти из Ниређхазе, са обале Атлантског океана или из Баварске шуме", рекао је Орбан, наводећи да је Мађарска је повукла кочницу за хитне случајеве на проратном возу и сишла с њега.

Русија је раније упутила протестну ноту земљама НАТО-а због испорука оружја Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Министарство спољних послова Русије је саопштило да се земље НАТО-а "играју ватром", испоручујући оружје Украјини.

РУСКИ ПАДОБРАНЦИ УПАЛИ КАО КАМИКАЗЕ: Озбиљна прецизност, све разнето

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА