Најновије

ПУТИН ИЗНЕО УСЛОВЕ ЗА ПРЕГОВОРЕ: Повлачење Украјинаца из нових региона, одустајање од НАТО-а

У овом случају Русија ће гарантовати несметан излазак украјинских снага са територије ових региона.

До прекида ватре у Украјини ће доћи у оном тренутку када Украјина потпуно изведе војску са територије Запорошке и Херсонске области, као и из Доњецке и Луганске народне републике. Такође, Кијев мора званично да обавести Москву о гаранцијама не уласка у НАТО, навео је председник Русије.

У овом случају Русија ће гарантовати несметан излазак украјинских снага са територије ових региона, поручио је председник.

"Наша принципијелна позиција је следећа: Неутрални, неблоковски статус Украјине, њена денацификација и демилитаризација", навео је Путин и додао да је то било договорено још у Истанбулу 2022. године.

Такође, Украјинци морају потпуно да обезбеде права и интересе руског становништва на својој територији, да признају "реалност на терену", да се Крим, ЛНР, ДНР, Запорошка и Херсонска област признају као субјекти Руске Федерације, додао је Путин.

Нове територије заувек ће остати уз Руску Федерацију, то питање не може бити предмет расправе, нагласио је Владимир Путин.

"Русија не предлаже замрзавање сукоба, већ његово окончање. За мирно решавање сукоба", објаснио је Путин своју иницијативу и поручио да, ако Запад и Кијев то одбију, биће одговорни за крвопролиће.

Притом, како је додао, основни споразуми о мирном решењу морају бити фиксирани међународним уговорима, наравно, очекује се и укидање санкција Русији.

Дошли смо до тачке после које нема назад
"Много значајних и судбоносних промена се десило и у Русији и свету", поручио је председник РФ. Додао је да је важно да се да оцена глобалним дешавањима, те да се у складу са тим одреде циљеви даљег рада министарства.

Русија са партнерима, како додаје, предлаже решења фундаменталних проблема.

Глобални југ и исток се полако све више истичу, расте и улога Африке и Латинске Америке, што је Русија и раније најављивала, али сада је динамика ових процеса и промена знатно бржа, додао је Путин.

Путин је поновио и да је Вашингтон тај који је уништио стратешку стабилност у свету, и нагласио:

"Егоизам и надменост Запада довели су до опасног стања, дошли смо до тачке после које нема назад".

"Односи РФ и ЕУ су деградирали, али не нашом кривицом. Антируска кампања праћена је измишљотинама да се Русија спрема да нападне Европу. Сви схватамо да је то апсолутна глупост", нагласио је руски председник.

Главна опасност за ЕУ- зависност од САД
Опасност за Европу не долази из Русије, главна опасност је тотална зависност од САД, објаснио је Путин и додао да "САД Европу гурају у хаос, лишавају је права да постоји као субјекат на међународној сцени и културног идентитета".

Ако Европа жели да остане један од центара у свету, потребно еј да буде у добрим односима са Русијом, Москва је спремна за то, нагласио је Путин.

"Ову једноставну ствар одлично су разумели пређашњи политичари европског и светског нивоа, и ми рачунамо да ће се пре или касније и европски политичари вратити тој политици", поручио је Путин.

Што се тиче самих САД, њихове либералне елите не престају да шире своју идеологију у целом свету у жељи да сачувају свој империјалистички статус и доминацију.

"Да није тог пута у ћорсокак и вере да су посебни у међународним односима, ситуација у свету би се одавно стабилизовала", оценио је Путин.

Крађа је увек крађа
Запад је својим акцијама, ратовима и санкцијама уништавао кључне тржишне институте и спречио развој Глобалног југа, додао је Путин.

САД су сада црпе сокове од европске економије која балансира на граници рецесије, нагласио је председник Русије.

"Замрзли су руску имовину и покушавају да пронађу неки правни оквир како би омогућили коришћење прихода од имовине. Али, без обзира на покушаје да нађу име отимачини- крађа је увек крађа и неће проћи некажњено", рекао је Путин.

Притом, наставио је Путин, неповерење у западне валуте расте, свет схвата да би свако могао да буде следећа мета, чију би државну имовину могао да заплени Запад.

Да одлучују Русија и Украјина, одавно би био мир
Криза у Украјини није сукоб  две државе нити два народа, јер да је тако, без сваке сумње, Руси и Украјинци које обједињује иста историја култура, исте вредности, и породичне везе, донели би решење било ког проблема, навео је Путин.

"Међутим, ствари стоје другачије", додао је.

Ситуација у Украјини је производ авантура Запада од краја  20. и почетка 21. века које су се спроводиле много пре почетка Специјалне војне операције.

"Западне елите су после краја Хладног рата одлучиле да створе поредак основан на правилима у којем нема места за независне државе, тако је и дошло до политике обуздавања Русије што се отворено дефинише као један од циљева западних држава", објаснио је Путин.

Спроводећи ту стратегију Запад је почео да осваја територије које су близу Русије.

"Спроводећи те циљеве почели су да користе и Украјину. Радили су све како би нахушкали наше народе једне против других", рекао је Путин.

Русија није почела овај сукоб, поновио је руски председник и окривио за то кијевски режим и оне који су "помагали агресору".

"Москва у марту 2022. није искључивала очување суверенитета Украјине над областима Херсона и Запорожја, али под условом да Русија задржи копнени приступ до Крима", рекао је Путин.

Притом, Русију нису позвали на самит о Украјини у Швајцарској, подсетио је председник и нагласио да је, без учешћа Русије и искреног дијалога, немогуће доћи до мира и остварити глобалну безбедност.

"Украјина је самој себи забранила преговоре са Русијом, а Запад лицемерно позива нас да 'коначно приступимо дијалогу' који никад нисмо ни одбили. Идиотизам", навео је Путин.

"Кaква глупост, као да живимо у паралелном универзуму", рекао је Путин.

Евроазији треба нови систем безбедности, позване и НАТО земље
"Дошло је време да започнемо широку дискусију о новом систему билатералних и мултилатералних гаранција за колективну безбедност у Евроазији. Истовремено, у будућности морамо да радимо на постепеном смањењу војног присуства спољних сила у евроазијском региону", рекао је председник.

Како је подсетио, земље ЗНД су усвојиле заједнички документ о међународним односима у мултиполарном свету и позвале партнере из ШОС-а и БРИКС-а на дијалог.

"Учесници су заинтересовани да се разговор озбиљно развија у УН", нагласио је руски председник и истакао да је важно поћи од чињенице да је будућа безбедносна архитектура отворена за све евроазијске земље које желе да учествују у њеном креирању.

"Кад кажем за све, мислим и на европске НАТО земље", истакао је Путин.

"Живимо на истом континенту, шта год да се деси, не можемо да мењамо географију, на овај или онај начин мораћемо да коегзистирамо и радимо заједно", објаснио је председник.

Према његовим речима, тренутно идеја о смањењу војног присуства спољних сила у евроазијском региону можда изгледа нереално, али "ако успемо да изградимо  поуздан систем безбедности у будућности, такво присуство неће бити потребно".

Зеленски изгубио легитимитет и никаквим триковима се не може вратити
Извршна власт у Украјини је сада узурпирана и држи се нелегално, као и 2014. године, рекао је председник Русије и додао да је претходно изабраном шефу Украјине истекао председнички мандат и да легитимитет Зеленског не може да се врати никаквим триковима.

"Украјина сада ћути о одлуци сопственог Уставног суда да се не може продужити председнички мандат. Прекоокеански господари Украјине ће се ускоро ослободити садашње кијевске елите и заменити је новом, такође под њиховом контролом", рекао је Путин.

"Управо је Врховна рада у Украјини данас легитимни орган, за разлику од извршне власти", рекао је Путин.

ПУТИН УПОЗОРИО: Дошли смо недопустиво близу тачке без повратка

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА