Најновије

Британска војска од Кинеза наручила беџеве за војне капе: Одлажу набавку због страха од шпијунаже

Одећа неких војних пукова Уједињеног Краљевства укључује капе са значком са краљевским грбом, заједно са круном или иницијалима актуелног монарха.

Британска војска је одложила замену беџева на војничким капама због страха да би нова обележја могла у себи да имају кинеске уређаје за праћење, с обзиром да су произведени у фабрикама у Кини, објавио је "Фајненшел тајмс" (ФТ).

Одећа неких војних пукова Уједињеног Краљевства укључује капе са значком са краљевским грбом, заједно са круном или иницијалима актуелног монарха. Традиција је да се значке редизајнирају када на власт дође нови суверен. Промена је постала неопходна по ступању на трон краља Чарлса Трећег и његовом избору Тјудорове круне за шифру уместо круне Светог Едварда коју је фаворизовала његова мајка, покојна краљица Елизабета Друга.

Како наводи ФТ, стандардна процедура замене беџева је обустављена када се сазнало да је компанија са седиштем у Јоркширу са фабриком у Кини уговорила израду нових обележја. Према једном високом британском одбрамбеном званичнику који је разговарао за новинску кућу, "постоји бојазан да би уређаји за праћење или џи-пи-ес предајник могли бити уграђени у значке за капице".

"Резултат је кашњење у увођењу значака са капама јер Велика Британија нема капацитет да их производи тако брзо или јефтино", навео је званичник.

Из Министарства одбране Уједињеног Краљевства су рекли да ће се "набавка нових ознака за капе десити када буду испуњени њихови захтеви", не прецизирајући страхове од шпијунаже. Кинеска амбасада у Лондону није одговорила на захтев за коментар, пренео је ФТ.

Сузан Валбанк, директор британске компаније "Вајдин Вивинг"(Widen Weaving) је потврдила да компанија ради са Кином, али није коментарисала страхове од шпијунаже.

"Кина је део наших ланаца снабдевања, послујемо 15 година, имамо дугогодишње односе и никада није било забринутости", рекла је она, напомињући да ће се нове ознаке за капе правити "на различитим местима, укључујући Кину", и да њена компанија чека коначно одобрење британских власти за почетак производње.

Прошлог месеца, неколико британских законодаваца указало је на Пекинг када је платни систем оружаних снага био мета хаковања података. Лондон је у марту званично оптужио кинеске "државне актере" да стоје иза сајбер напада на Изборну комисију УК 2021-2022.

Слични инциденти у прошлости навели су Велику Британију да забрани инсталацију нове опреме кинеске технолошке компаније "Хуавеј" у локалне 5Г мреже 2021. Кина је више пута негирала оптужбе за шпијунирање.

ПОГЛЕДАЈТЕ УПАД РУСКЕ ВОЈСКЕ: Велики успех на терену сада стварност

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА