Најновије

Суђење вођама ОВК у Хагу: Продужен притвор Тачију и Весељију

Постоји ризик да би оптужени, ако би били пуштени из притвора, могли ометати рад суда, утицати на сведоке или поновити кривично дело, наводи се у одлуци суда.

Специјализована већа у Хагу продужила су за још два месеца притвор лидерима тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК) Хашиму Тачију и Кадрију Весељију, оптуженим за ратне злочине на КиМ и у Албанији.

У одлуци суда се наводи да је расправно веће поново утврдило да постоји основана сумња да су Тачи и Весељи починили кривична дела из оптужнице.

"Постоји ризик да би оптужени, ако би били пуштени из притвора, могли ометати рад суда, утицати на сведоке или поновити кривично дело", наводи се у одлуци.

Ризик од бекства оптужених веће је одбацило као основ за продужење притвора.

Као и у претходних 14 одлука о продужењу притвора, судије су утврдиле да је Тачи и пре хапшења, у јесен 2020. године, "покушао да поткопа суд" и да је "нудио повластице особама које је позивало Тужилаштво".

Веће је у одлуци, између осталог, нагласило да је утврђено да је Тачи недавно у судском притвору "посетиоцима пренео информације добијене током сведочења заштићених сведока".

Како пише у одлуци, Тачи је посетиоцу "пренео упутства за будућег сведока тужилаштва о облику и садржају његовог предстојећег сведочења".

"Такво понашање подржава и оснажује налаз већа да би пуштање оптуженог на слободу створило ризик од ометања суђења", пише у одлуци.

Ризик је тим већи што тужиоци обелодањују податке о сведоцима које намеравају да пред судије изведу током процеса.

Што се тиче Весељија, судије су назначиле да он, као и Тачи, "наставља да игра значајну улогу на 'Косову' на основу својих претходних положаја" и да су, док је он био на челу обавештајне службе, агенти службе "били умешани у застрашивање сведока".

Веће је оценило да би и Весељи и из притвора могао одати поверљиве информације.

Закључили су и да постоји ризик да би Тачи и Весељи на слободи поново "починили злочине против оних који су представљени као противници ОВК, укључујући сведоке".

Судије су нагласиле да је "ризик од пуштања Тачија и Весељија нарочито велики зато што на Косову влада упорна клима застрашивања сведока и мешања у кривичне поступке против бивших припадника ОВК, коју не могу само сузбити заштитне мере за сведоке".

Тачи и Весељи су у судском притвору у Шевенингену од хапшења у новембра 2020. године.

Њима се суди заједно са Реџепом Сељимијем и Јакупом Краснићијем.

Оптужница Тачија (55), Весељија (56), Сељимија (52) и Краснићија (73) терети за злодела почињена у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999. године.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су у десет тачака за прогоне по политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, присилни нестанак, мучења и убиства. Припадници ОВК, по оптужници, починили су ове злочине у 41 нелегалном притвору над 407 притвореника од којих је најмање 98 убијено.

Та кривична дела квалификована су, у шест тачака, као злочини против човечности, а у четири тачке, као ратни злочини.

За те злочине, по оптужници, Тачи и саоптужени сносе и индивидуалну и командну одговорност.

Сви су, у периоду обухваћеном оптужницом, били чланови Главног штаба такозване ОВК: Тачи као политички комесар, касније и заповедник, Весељи као шеф обавештајне службе, Сељими као главни оперативац, а Краснићи као заменик команданта и портпарол.

У такозваној привременој влади Косова, проглашеној у марту 1999, Тачи је био премијер, Весељи министар за обавештајне послове, Сељими министар унутрашњих послова, а Краснићи портарол.

Према оптужници, Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи били су учесници у удруженом злочиначком подухвату, заједно са бројним другим официрима и припадницима злочиначке ОВК, те члановима привремене владе, од којих су у оптужници именовани: Азем Суља, Љах Брахимај, Фатмир Љимај, Сујелман Сељими, Рустем Мустафа, Шукри Буја, Љатиф Гаши и Сабит Геци.

У првом појављивању пред судом, од 9. до 11. новембра те године, сви су изјавили да нису криви за злочине из оптужнице.

Путинов маневар за несаницу Запада! Креће трећи светски рат, а отпор Америци биће жесток - лепо се овога досетио!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА