Најновије

ЕВРОПСКИ ИЗБОРИ: Десница бележи значајан раст - смеши им се победа!

Крајње десне партије у Француској и Немачкој забележиле су добре резултате у анкетама пред изборе за Европски парламент, нашавши се испред владајућих странака у тим земљама.
ЕУ парламент

ЕУ парламент

Француска крајње десничарска странка Национално окупљање (РН) има водећу позицију у истраживању јавног мњења објављеном данас, а Алтернатива за Немачку (АфД) у сличном истраживању је заузела друго место, јавља Радио Слободна Европа.

У оба случаја крајње десне партије воде испред владајућих партија у Немачкој и Француској, две најутицајније чланице Европске уније (ЕУ), а истраживања јавног мњења показују да је крајња десница на путу да победи у још неколико чланица ЕУ на изборима 6. и 9. јуна.

За главног кандидата француске РН Жордан Бардела гласало би 32,5 анкетираних, док је Валери Аје , савезница центристичког председника Емануела Макрона на другом месту са 16 одсто, а следи је кандидат социјалиста Рафаел Глуксман с 13 одсто.

Традиционална десна странка Републиканци, која је у опозицији, испод је цензуса од пет одсто за улазак у Европски парламент.

Ако би европски избори били одржани данас, АфД би добила 16 одсто гласова, испред Социјалдемократске партије (СПД) канцелара Олафа Шолца која има 14 одсто.

Резултат АфД-а је смањен за један одсто у односу на истраживање Инсе пре недељу дана.

Немачки конзервативни савез Демохрићанске уније (ЦДУ) и Хришћанско-социјалне уније Баварске (ЦСУ) води у анкети са 29 одсто, док су коалициони партнери СПД-а Зелени и Партија слободних демократа (ФДП) на 13 и четири одсто.

АфД је био потресен контроверзама последњих недеља, а водећем кандидату те странке за европске изборе Максимилијану Краху забрањено је да даје јавне изјаве пошто је рекао да нису сви чланови нацистичких СС паравојних снага били криминалци.

Други кандидат те странке на европским изборима Петр Бистрон такође се повукао из кампање пошто је полиција претресла његову кућу у Берлину у истрази за прање новца, мито и навода о везама с проруским мрежама. Поред тога, немачка полиција је у априлу ухапсила Краховог бившег помоћника Ђиана Гуоа због сумње за шпијунажу. Крах га је отпустио након оптужби да је његов сарадник у парламенту шпијунирао за Кину.

Грађани 27 држава ЕУ треба да бирају нови Европски парламент од 6. до 9. јуна. Гласање почиње у Холандији у четвртак, мада ће већина земаља изборе одржати у недељу.

Прочитајте ОВДЕ шта је Шолц изјавио о “руској агресији”

Извор: ФоНет / Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА