Најновије

„Фајненшел тајмс“ објавио писмо 40 српских стручњака о Рио Тинту: Ми нисмо геополитички пиони на периферији Европе

Фајненшел тајмс" (Финанциал Тимес) објавио је писмо које је потписало више од 40 стручнајка и организација цивилног друштва из Србији поводом објаве чланка у том листу "Србија спремна да да зелено светло руднику литијума Рио Тинта".

У писму се наводи да чланак који је објављен 17. јуна показује да су „ЕУ и њени политички лидери вољни да зажмуре на једно око и игноришу вољу локалног становништва сарадњом са и нелибералним лидером Вучићем“.

Потписници сматрају да Фајненшел тајмс „признаје да Вучић и ЕУ играју геополитичку игру која захтева наметање сумњивог рудника стотинама хиљада људи у Србији који га не желе“, извештавајући да „после општинских избора српска влада очигледно верује да има чист пут да настави са пројектом Јадар“ и да је његово отказивање била ‘политичка одлука’ – да се избегну немири уочи избора“.

„Да постоји ‘зелено рударење’, онда не би било потребе за скупим ПР вежбама, попут приватно финансираног и спроведеног радног нацрта студије ‘Процена утицаја на животну средину’, без правног легитимитета, коју је Рио Тинто објавио у Србији прошле недеље, а није део ниједне српске (еколошке) регулаторне процедуре“, пише у писму.

Такође се наводи, да председник Вучић не може да „да зелено светло“ Рио Тинту јер пројекат нема законску основу, све дозволе су му поништене, али и зато што је то ван његове правне надлежности као председника.

„Ми у Србији нисмо геополитички шаховски пиони на периферији Европе који треба да се жртвује да би Брисел, Берлин и Париз могли да промовишу стилове живота који су знатно изнад глобалног просека када је у питању енергетска потрошња уз стално слабљење климатских циљева. Ми смо веома гостољубив народ, па ако дођу делегати из ЕУ следећег месеца, долазе на ајвар и ракију. Али литијум ће остати у плодном тлу да нас храни“, истакнуто је у писму.

У писму пише и да постоји нешто за шта можемо да захвалимо Рио Тинту, а то је што нас је ујединио са еколошки свесним људима из целе Европе и шире.

„Са петицијама и писмима против овог пројекта који привлаче преко пола милиона потписника из више од 35 земаља, Европа треба да се пробуди са чињеницом да ми, људи, узимамо ствари у своје руке. Корпоративно заузимање наше најплодније земље није могуће и ми ћемо заштити ову земљу свим средствима којима располажемо“, наводи се као закључак.

Потписници писма су поред осталих академици Богдан Шолаја, Слободан Вукосавић и Милан Дамњановић, професори Ратко Ристић и Зоран Радовановић, представници удружења „Марш са Дрине“, удружење „Еко Сурдулица“.

"Политико": САД дале дозволу Украјини да гађа циљеве на руској територији користећи оружје америчке производње било где ван линије фронта

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА