Најновије

Милановић: Хрвате и Србе није спајала вековна мржња него сарадња

Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас приликом обележавања Дана антифашистичке борбе у Хрватској да Хрвате и Србе није спајала вековна мржња него сарадња.

"Стално се скривамо иза тезе да је то вековна мржња којој и тако никада није било спаса и није могло другачије да се заврши, а истина је потпуно другачија", рекао је Милановић, пренела је Хина.

Он је казао да је ово прилика да се запитамо шта нам данас значе партизани, шта нам значи Сутјеска, Неретва и хиљаде младих људи који су тамо умрли страшном смрћу.

"Шта нам то значи за односе Хрвата и Срба у нашој земљи који се задњих стотину година никако не могу уредити", упитао је и истакао да су се против фашизма заједно борили Хрвати и Срби указавши и на њихов однос кроз историју.

Милановић је рекао да се прича о 1941. и окупљању храбрих људи у Брезовици своди на то да су сви били Хрвати.

"То је погрешно, јер они себе на тај начин нису видели. Они су били борци за слободу и комунисти. И то је њихова јако важна одредница, сој људи које ми данас не можемо да разумемо", истакао је он.

У Спомен парку у шуми Брезовица код Сиска одржано је централно обележавање Дана антифашистичке борбе у Хрватској на којем је истакнут значај Сисачког партизанског одреда, који је као прва антифашистичка јединица у Хрватској и југоисточној Европи основан на том месту 22. јуна 1941. године.

Оснивање тог одреда под вођством Владе Јанића Цапе и Маријана Цветковића означава и почетак антифашистичког устанка У Хрватској.

ХЛАДАН ТУШ ЗА КИЈЕВ: Бајден зауставио велики договор са Украјином!

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА