Најновије

Обележена годишњица нестанка рудара на КиМ: Приштина саботира процес идентификације

Киднаповање рудара копа Белаћевац прво је масовно киднаповање на Косову и Метохији.

Породице киднапованих и несталих са Косова и Метохије обележилe су 26 година од киднаповања рудара копа Белаћевац Термоелектране "Обилић". Они су венце положили пред спомеником "Бели анђео" код моста у Косовској Митровици.

Координатор Удружења породица несталих са Косова и Метохије Негован Маврић изјавио је да се на данашњи дан догодило прво масовно киднаповање рудара на КиМ. Захтевао је од надлежних да се после 26 година коначно расветли њихова судбина.

"Четврт века је прошло, а да ми о њима ништа не знамо. То је јако тужно и жалосно за породице и читаво друштво. Оно што ми захтевамо је да се сва тела, поготово из масовних гробница за које се зна, предају породицама. То би за нас био један велики успех и то је оно што ми желимо. Сви нешто раде , али конкретних резултата нема" , рекао је Маврић.

Координатор Удружења киднапованих на Косову и Метохији са седиштем у Грачаници Силвана Маринковић истакла је да се породице несталих сваке године на данашњи дан окупљају у Косовској Митровици у нади да ће следеће године бити нових информација о киднапованима.

"Ни после толико година ми нисмо добили никакве информације, и даље се трага за 1.650 несталих. Нажалост, ово је једно велико политичко питање и вероватно овде није у интересу да се разоткрије судбина несталих лица", рекла је Маринковић.

Драгиша Костић из села Мађунско код Вучитрна, чији је деда киднапован у јуну 1999. године, захтева од Приштине да коначно предузме неке кораке у складу са онима које предузима Београд.

"Београд испуњава све услове. Једно се говори у Бриселу, док се друго ради у Приштини. Шта више Приштина жели. То су све моје колеге, све сам их познавао. Ово је жалосно", рекао је Костић.

Одаловић: У приштинској мртвачници 300 посмртних остатака
Од почетка сукоба на Косову и Метохији до данас није расветљена судбина више од 1.600 несталих, међу којима је 567 Срба.

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић изјавио је данас да је позитиван помак то што су приштинске власти идентификовале и вратиле тела троје Срба чији је нестанак пријављен још 1999. године и да се нада да ће то интензивирати процес идентификације, пошто у мртвачници у Приштини има још више од 300 неидентификованих посмртних остатака, а да се верује да је најмање деведесетак теле људи српске националности.

"После 10. јуна 1999. године, ад-хок тимови Хашког трибунала су прекопали простор КиМ. Тада су екскумирали 4.000 тела, 2.001 тело су идентификовали класичном методом и предали породицама. Оно што је извесно, у томе има пуно грешака. Када се радила једна реексхумација у једном делу Косовске Митровице од 88 реексхумираних тела, која су била сахрањена класичном методом, 18 је било погрешно идентификовано", навео је Одаловић, наводећи да се данас идентификација врши искључиво ДНК методом.

Одаловић се пожалио да већ три године са приштинском страном, Београд не може да одржи "један ваљани састанак радне групе" како би се донеле одлуке и кренуло у процедуре. Српска страна, међутим, испунила је све захтеве које је Приштина испоставила.

"У измештеним гробницама у средишњем делу Србије: Батајница, Петрово село, Перућац, Рудница, Крижевац, до сада је ексхумирано 914 тела лица албанске националности која су ту, из примарних гробница са простора КиМ, пребачена и сахрањена у секундарне гробнице. Сви су идентификовани и сви предати породицама. Ми немамо апсолутно ниједан захтев Приштине да се у болници, у мртвачници или било где налази било које тело", рекао је Одаловић.

ХЛАДАН ТУШ ЗА КИЈЕВ: Бајден зауставио велики договор са Украјином!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА