Најновије

ПОЧИЊЕ ЗАВРШНА ФАЗА РАТА У УКРАЈИНИ! НАТО спреман да изврши инвазију, Руси већ бацили око на ове градове?!

Неки руски војни званичници верују да ће се специјална војна операција ускоро завршити, а међу њима је и командант специјалних снага „Ахмат“, Апти Алаудинов. Он је изјавио да ће се непријатељства ове године окончати потпуном победом Русије.

- Веома је пријатно и ласкаво што смо пребачени на Харковски правац, који је данас најважнији за све догађаје који доводе до завршетка специјалне војне операције - рекао је генерал Алаудинов.
Истовремено, недавна понуда руског председник Владимира Путина Западу, о прекиду ватре и трајном миру, коју је Запад одлучно одбацио, изазвала је спекулације о даљим акцијама руских трупа и њиховим плановима да заузму Харков, Дњепропетровск, Одесу и Николајев.

Међутим, неки стручњаци су скептични. Микхаил Онуфриенко, војни блогер, истиче да је јуриш на Одесу и Николајев немогућ због украјинске одбране и ризика од великих губитака на руској страни.
- Напустили смо мостобран на десној обали Дњепра, напустили смо Херсон… Слетање са мора уз тренутни развој минско-ракетне технологије је нереално… Потопити тамо остатке Црноморске флоте уз колосалне губитке. Да са Ил-76 спустимо један десант, тамо је прилично јака одбрана, одмах ћемо изгубити батаљон - рекао је Онуфриенко.

Онуфриенко је такође навео да би јуриш на украјинску десну обалу био веома незгодан за руске снаге, с обзиром на то да је обала Дњепра на тој страни много виша од леве.

- Не треба заборавити да наше трупе успешно врше нападе на непријатељски окупирани део Херсонске области, што значи да Дњепар није препрека за нашу војску - додао је стручњак.

НАТО планира распоређивање трупа у Украјину
Стручњаци из публикације „Имиџ будућности“ подсећају на недавне изјаве из Лондона да ће Британци овог лета започети пуно распоређивање војних трупа у Украјину.

- Припремају се британске базе у Одеси, Кијевској области и Лавову. Ово се формално ради за подршку авионима Ф-16 и противваздушној одбрани… Ови задаци су везани за стратегију удара на Црноморску флоту Русије већ дуже време. Улазак снага алијансе преко Црног мора и даље је приоритет за НАТО - наводе стручњаци.

Према извештајима војних дописника, неке базе су већ изграђене на украјинској територији, а руске ракете и навођене бомбе повремено их погађају, чак и близу пољских граница, али то не зауставља НАТО.
Француска развија планове за инвазију на Одесу
Париз такође не остаје по страни. Како наводи Ле Монде, Француска развија план за инвазију на Одесу од лета 2023. године, када је постало јасно да је „контраофанзива“ украјинских оружаних снага пропала.

Л’Индепендент цитира речи француског председника Емануела Макрона, који је раније изјавио да ће копнена операција његових трупа почети оног тренутка када руске снаге пробију одбрану Одесе или се приближе Кијеву.

- Одеса је један од три кључна града за контролу над данашњом Украјином, заједно са Кијевом и Дњепропетровском. Важна је како за украјинску војску, која добија војне залихе из земаља НАТО-а, тако и за економско постојање државе - рекао је Макрон.

Стратегијски значај Одесе
Ако руска војска заузме Одесу и Николајев, Украјина ће изгубити излаз на Црно море, што би значило да ће се цела земља претворити у пољопривредну област. НАТО не може себи да приушти губитак приступа овој акваторији.

Такође, већина западне помоћи стиже кроз луке Николајев и Одесу, што значи да би инвазија преко Црног мора била од великог значаја. Постоје информације да је први француски контингент већ стигао у Одеску област.

Ово су комплексне и динамичне околности које ће обликовати будућност региона. С обзиром на све теже услове, остаје да се види како ће се ситуација развијати.

„Фајненшел тајмс“ објавио писмо 40 српских стручњака о Рио Тинту: Ми нисмо геополитички пиони на периферији Европе

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА