Најновије

Срби на задушнице у Приштини: Разбијени и порушени споменици, гробље у лошем стању

Све јадније и све тужније, из године у годину је све горе и горе. Ово нигде у свету нисам видео, да овако изгледа гробље, рекао је Златко Стојановић.

Расељени Срби из Приштине настањени у околним местима, њих тек неколицина обишли су данас градско гробље како би на задушнице запалили свеће својим најмилијима.

Гордана Ђорић је за Танјуг рекла да на гробље у Приштину долази све ређе због велике туге који осети када види да све мање људи обилази гробове својих покојника.

"Нема наших суграђана који живе овде у Приштини и ми овако малобројни дођемо овде и буде превише туге. Из тог разлога долазим само кад морам, кад су неке светковине, кад су задушнице и тада обиђем гробове својих пријатеља, кумова. Остала су само сећања, овде се присетимо неког живота и евоцирамо успомене", рекла је Гордана Ђорић.

Миодраг Станојевић је са супругом дошао из Косовске Митровице како би запалио свеће преминулом оцу и сину.

"Ја сам иначе одавде, тренутно сам у Косовској Митровици. Онда и кад није било безбедно ја сам овде са супругом долазио таксијем, сад сам колима. Раније је било много више људи, данас их нема. Не знам зашто. Мислим да би требало организовати доласке из централне Србије. Покојници су ту, они нигде нису ишли за разлику од нас, гледају нас одозго и ми смо ту да на овај дан будемо са њима", рекао је Миодраг Станојевић.

Златко Стојановић, рођени Приштевац наглашава да је гробље у веома лошем стању, много је уништених и оскрнављених споменика зараслих у коров.

"Све јадније и све тужније, из године у годину је све горе и горе. Ово је јако тешко, нема људи и имам разумевања за то, али немам разумевања за општинске органе. Ово нигде у свету нисам видео, да овако изгледа гробље. Разбијени и порушени споменици, нису покојници криви за све ово што се издогађало", рекао је Златко Стојановић.

Ранијих година у време задушница, Срби су организовано долазили да посете и запале свеће на приштинском градском гробљу. Ове године је тек неколицина људи дошла самостално.

ДОДИК ПОРУЧИО МАРФИЈУ: Каубоју, док год ти будеш држао волан, јуримо у пропаст

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА