Најновије

УКРАЈИНЦИ ПАКУЈУ КОФЕРЕ: Зеленски хапси грађане на граници! Ко не ратује не сме из земље!

Граничари свакодневно приводе десетине мушкараца који желе да побегну у ЕУ, рекао је министар унутрашњих послова Игор Клименко.

Кијев води преговоре са Бриселом о потенцијалном изручењу свих Украјинаца који су илегално прешли у блок, рекао је министар унутрашњих послова Игор Клименко радио-телевизији РСЕ/РЛ коју финансирају САД.
Украјински граничари се боре да зауставе прилив мушкараца који беже из земље да би избегли војну службу усред континуираних напора за мобилизацију.

- Ми се консултујемо са нашим колегама из Европске уније - рекао је Клименко на питање да ли би Кијев желео да ЕУ изручи оне који су илегално прешли.

- Ови преговори ће се наставити око могућег повратка наших грађана - додао је он.Украјина је објавила општу мобилизацију у фебруару 2022. и забранила већини мушкараца између 18 и 60 година да напусте земљу.

Кампања у Кијеву је нарушена широко распрострањеном корупцијом; хиљаде су покушале да оду илегално било фалсификовањем докумената или покушајем да заобиђу граничне контроле.

Украјинске власти су у више наврата говориле да желе да се војно способни појединци врате из иностранства.

У октобру прошле године, Клименко је открио да власти траже начине да „праведно” казне грађане који су побегли у иностранство како би избегли регрутацију.
Више држава ЕУ, укључујући Немачку, Аустрију, Мађарску и Чешку Републику, одбило је да размотри таква изручења, тврдећи да Украјинци морају да се третирају као избеглице у блоку.

Неки немачки политичари су од тада понудили друге „подстицаје“ како би привукли Украјинце да се врате кући, укључујући одузимање социјалне помоћи.

У интервјуу објављеном у петак, Клименко је признао да је ЕУ била „углавном“ једногласна у одбијању екстрадиције.

Он је такође потврдио да граничари свакодневно приводе "десетине људи" који покушавају да илегално пређу границу, било пливајући преко река, прелазећи шуме и планине или користећи лажна документа на контролним пунктовима.
Почетком јуна украјинска државна гранична служба саопштила је да је најмање 45 мушкараца умрло од утапања и других узрока у покушајима да оду.

Клименко је такође признао да је "тешко" снабдети западну границу земље због недостатка особља.

- Граница са Румунијом, са Словачком, Пољском, Молдавијом, Мађарском је минимално заштићена са наше стране - рекао је он.

Министар је одбио да открије укупан број притварања на граници од почетка сукоба између Кијева и Москве, али је рекао да је „десетине хиљада“ претеривање.

Само око 12.700 мушкараца илегално је прешло из Украјине у Румунију од почетка сукоба, јавио је РСЕ, позивајући се на граничну полицију.

ПОЧИЊЕ ЗАВРШНА ФАЗА РАТА У УКРАЈИНИ! НАТО спреман да изврши инвазију, Руси већ бацили око на ове градове?!

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА