Најновије

ПЕТР ДАВИДОВ: Новости из луднице

«Quos Deus perdere vult dementat prius» - „Кога Бог жели погубити, Он га прво лишава разума“. Dementat…Деменција, чини се да је све чешћа и не само као појава сенилног доба: недавно је млади министар унутрашњих послова Естоније, Лаури Ланеметс, предложио парламенту ове, у свему независне, државе да прогласи Московску Патријаршију за терористичку организацију. Одговор из Московске Патријаршије је једноставан:

Граница Естоније (Фото: МО)

Пише: Петр Давидов                        

-Дата изјава је једноставно позориште апсурда у коме естонски политичари играју улоге, покушавајући, вероватно, да изазову симпатије код власника ове установе. Борба против Руске Цркве и руске културе постала је нека врста менталног наркотика са којим покушавају да нахране естонског бирача како би, он, заборавио на реалне проблеме.

Ја ћу, са моје стране, додати: као што моје другове у Естонији, а, такође, и мене већ неколико година прогоне и кажњавају свемогућим казнама (мени је потпуно забрањен улазак у ову републику), само зато што смо православни и што имамо дрскости да сарађујемо са православним издањима у Русији. Слобода говора у јако вољеној Европској унији! И, уопште слобода. С једне стране је смешно, а с друге стране се присећате жалосних сцена из догађаја.

Црква, генерално, смета у животу, па је пожељно, благо речено, неутралисати је (читај-убити): баш такве оптужбе су одликовале, у прошлом веку,  бољшевички режим у Русији, а затим и у Југославији када се вршио крвави прогон над „контрареволуционарним завереницима“ и над „антисовјетској ћелији црквењака“. „Народ је за мир, Црква је за рат“ и тд. Заменити појмове,  оно што је црно назвати белим, и напред у победу, данас, јединог исправног учења. Све је познато до самог бола. Чудно је само што Естонија, по речима њених политичара, тежи да се ослободи од комунистичког наслеђа, па несебично, ако не и самоубилачки, исто то усваја. А, истовремено, ослобађа се од хришћанског наслеђа. У Естонији нема споменика Лењину, али Лењинове методе живе и цветају. Где је ту логика? Нема логике: деменције има, а логика је нула.

Како се за такве неутрализаторе завршава покушај убијања Цркве? Нама је то познато, научили смо то у протеклих два миленијума: безбожници полуде, њихова имена се или заборављају или постају синоними за лудило, безчашће, срамоту, а Црква се изнова рађа из пепела, сећајући се речи свога Основатеља: “...сазидаћу Цркву Своју, и врата пакла је неће надвладати“ (Мт.16:18). Овде се види, обична, хришћанска стварност. Односно, обично чудо, без икакве деменције.

Остале текстове овог аутора можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Правда/Превод: Драган Николић 
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА