Најновије

ВАШИНГТОН У СТРАХУ: "Кијев више нема шта да изгуби"

Бела кућа страхује да би, допуштајући Украјини да изврши нападе америчким оружјем на руску територију, непријатељства могла да ескалирају у сукоб са употребом нуклеарног оружја, пише "Њујорк тајмс".

Приоритети Сједињених Држава и Украјине у сукобу са Русијом разилазе се због могуће нуклеарне ескалације, пише "Њујорк тајмс" и додаје да је у Вашингтону нејасно како би тачно могао изгледати прихватљив крај рата у Украјини.

Приватно, саветници америчког председника Џоа Бајдена признају да се приоритети САД и Украјине разликују у овом тренутку.

"Украјина више нема шта да изгуби од ескалације сукоба са Русијом", оцењује лист.

Како су истакли, Бела кућа страхује да би, допуштајући Украјини да изврши нападе америчким оружјем на руску територију, непријатељства могла да ескалирају у сукоб са употребом нуклеарног оружја.

Прошле недеље је америчка администрација дозволила Украјинцима да користе оружје које им је пребачено против циљева на руској територији у близини области Харков, али је оставила на снази забрану прекограничних удара оперативно-тактичким ракетама АТАЦМС и другим ватреним оружјем дугог домета.

Последњих недеља и месеци неки украјински напади на руске пограничне области погодили су цивиле и критичну инфраструктуру, проузрокујући и десетине цивилних жртава.

Владимир Путин је истакао да представници земаља НАТО-а морају бити свесни "чиме се играју" када говоре о плановима да се Кијеву дозволи да гађа циљеве на руској територији.

Рекао је да ће Москва успоставити "санитарни кордон" у областима које контролише Украјина како би спречила нове нападе.

Прошлог месеца Путин је изјавио да циљ руске офанзиве на Харков није заузимање самог града, већ стварање безбедносне зоне.

ЗАПАД ПРЕШАО ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ: Мађари потврдили најцрње слутње

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА