Најновије

ЗБОГОМ, ЕУ: Турска хоће у БРИКС - Брисел проп'о!

Турски министар спољних послова Хакан Фидан најавио је могућност да његова земља ускоро приступи организацији БРИКС.

„Свакако желели бисмо да постанемо члан БРИКС-а. Видећемо како ће бити ове године", рекао је Фидан у Пекингу, током тродневне посете Кини, преноси „Чајна морнинг пост”.

Фидан је додао да се радује што ће присуствовати састанку министара спољних послова земаља чланица БРИКС-а који ће бити одржан следеће недеље у Русији, у оквиру припреме за октобарски самит у Казању. Очекује се, да ће једна од тема на дневном реду бити могућност придруживања Турске БРИКС-у.

Фидан сматра да је БРИКС за Турску "добра алтернатива" Европској унији, када је реч о побољшању економских изгледа Турске.

Он је истакао да због „политике идентитета” неке велике земље Европске уније никада нису Турској дозволиле да постане пуноправна чланица европског блока, иако је већ дуго покушавала да се придружи.

„Дакле, морате тражити друге алтернативе", нагласио је Фидан.

Један од главних разлога интересовања Турске за улазак у БРИКС је економски потенцијал ове асоцијације која окупља земље  растућих економија са огромним потенцијалом. Кина и Индија показују импресивне стопе економског раста, привлачећи Турску која има за циљ јачање својих економских позиција. Економски раст у Европи успорава а земље БРИКС-а нуде нове могућности за сарадњу и развој.

За Турску је такође важно смањење зависности од Запада. Ова земља настоји да смањи економску и политичку зависност од западних земаља посебно након неколико напетих тренутака у односима са ЕУ и САД.

Чланство у БРИКС-у омогућиће Турској да води независнију спољну политику и диверзификује своје економске везе. Ово је посебно важно због санкција и трговинских ограничења са којима се суочавају земље оријентисане на сарадњу са Западом.

Чланство у БРИКС-у Турској отвора нова тржишта и могућност улагања, што је посебно важно у тренутној нестабилној глобалној економији. Ово ће помоћи у диверсификацији привреде земље и смањењу ризика повезаних са зависношћу од једног или више трговинских партнера.

Важну улогу игра и политичка подршка коју Турска може да добије од земаља БРИКС-а. Сарадња са земљама попут Кине и Русије може помоћи у јачању међународног утицаја Турске и њене позиције на глобалној сцени. Усред глобалне политичке нестабилности и растућих изазова као што су тероризам и миграционе кризе, блиске везе са моћним земљама у развоју могу постати важан елемент националне безбедности.

Турска економија порасла је за 5,7 одсто на годишњем нивоу у првом кварталу 2024. године, известио је државни статистички институт. Раст се убрзао у поређењу са 4 одсто у претходном кварталу и поклапао се са прогнозом стручњака анкетираних од стране „Трејдинг економиста”. Овај раст указује на потенцијал турске привреде и њену способност да се прилагоди променама на глобалној сцени.

Русија је поздравила интерес Турске да постане чланица БРИКС-а. Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да Кремљ поздравља интересовање Турске за БРИКС и да ће се о овој теми разговарати на надолазећем самиту те организације у Казању, преноси Комерсант.

Говорећи на конференцији за новинаре Песков је додао да се БРИКС радује "одржавању контаката са свим заинтересованим земљама".

Прочитајте ОВДЕ о ДОС-у и америчким кол центрима

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА