Најновије

АМЕРИКА ДАНАС ДОНОСИ ОДЛУКУ О НУКЛЕАРНОМ НАОРУЖАЊУ: Све због Русије и Кине

Вашингтон је спреман да промени свој став након што су Москва и Пекинг наводно одбили кораке против ширења наоружања.

САД ће данас објавити промене у својој политици нуклеарног наоружања, најавио је високи владин званичник за портал "Семафор".

Вашингтон је спреман да усвоји "конкурентнији приступ", наводно након што су Русија и Кина игнорисале америчке позиве на разговоре о неширењу и контроли наоружања, рекао је извор.

Вашингтон жели да покаже Москви и Пекингу да ће се "суочити са смањеним безбедносним окружењем ако наставе да одбијају да се ангажују".

Званичник је открио неколико детаља о променама, наводећи да је развој нове верзије нуклеарне гравитационе бомбе део америчке стратегије. Вашингтон такође жели да кључни савезници имају боље способности за дуготрајне ударе и способности надзора.

Неки од планова су направљени у очекивању да ће амерички председник Џозеф Бајден освојити други мандат и да ће 2026. године морати да се позабави истеком новог уговора, последњег билатералног обавезујућег споразума који ограничава америчке и руске нуклеарне залихе.

Прошле године, Русија је формално суспендовала своје учешће у Новом СТАРТ-у, позивајући се на непријатељску америчку политику, али је обећала да ће поштовати своје кључне услове који постављају ограничење на нуклеарно оружје и системе испоруке.

Званично саопштење ће дати Пранај Вади из Савета за националну безбедност, наводи се у извештају.

Москва је оптужила САД да намерно поткопавају систем споразума о контроли и смањењу стратешког наоружања из совјетске ере. Процес је започео под председником Џорџом В. Бушом, који је 2002. укинуо забрану развоја националних система против балистичких ракета. Његова администрација је тврдила да је Уговор о антибалистичким ракетама (АБМ) из 1972. спречио САД да се бране од "одметничких држава".

ензије ће се даље повећавати када се спроведе план који подржавају САД о наоружавању Украјине борбеним авионима Ф-16. Платформа, коју су развиле САД, тиче се и постављања америчких нуклеарних гравитационих бомби. Вашингтон држи део овог оружја у ненуклеарним земљама НАТО-а, укључујући Белгију, која се обавезала да ће Кијеву дати неке од авиона.

Руски званичници тврде да сваки Ф-16 који користи Украјина треба сматрати потенцијално нуклеарним наоружањем.

Усред сукоба у Украјини, Москва је покренула шему сличну НАТО-овом механизму поделе нуклеарног оружја, преместивши део свог нуклеарног арсенала у савезничку и суседну државу Белорусију.

ОРБАН: Запад је близу тачке без повратка, Мађарска може да се повуче из свих НАТО мисија

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА