Најновије

„Крче пут ка Рашкој“: Отимање српског земље на северу само „покривалица“ за опасан план Приштине

Иза незаконите експропријација српског земљишта на северу Косова и Метохији од стране Приштине крије се жеља да се спроведу неки други циљеви иза чега стоје и земље које само форме раде критикују Аљбина Куртија а заправо му дају ветар у леђа за све што ради, оцена је историчара Луке Јовановића.

Приштина је доношењем Закона о експропријацији земљишта на северу Косова прекршила не само све досадашње споразуме, већ и сам Ахтисаријев план на коме је изграђен такозвани Устав Косова.

Подмукла окупација севера

Да Аљбин Курти претерује у свом походу на отимање српске имовине упозорен је чак и од стране земаља Квинте, Европске уније и ОЕБС-а, међутим питање је колико је то упозорење искрено.

Историчар и политички коментатор са Косова и Метохије Лука Јовановић врло јасно каже да је та искреност упитног карактера с обзиром да Приштина отима земљу Србима на КиМ посебно на северу већ дуги период.

„Чињеница је да се све ради мимо закона јер нико коме је земља одузета није добио ни понуду за накнаду. Ма чак није ни обавештен на време нити питан,“ каже Јовановић.

Иза целе ове стрке по његовим речима, назире се план Приштине не само да етнички промени структуру севера КиМ већ ако је судити по томе где је почео да гради полицијске базе има и неке опасније циљеве.

„Гледано овако споља, стиче се утисак да они на овај начин крче пут ка Рашкој... Не бих да прејудицирам, али све је видљивије да за њих нема препреке. Они су упорни у томе да север не буде више већински српски и то је јасно свима који доле живе,“ напомиње наш саговорник иако у Ахтисаријевом плану прецизно пише да нема промене етниче средине кроз откуп некретнина аКо за то не да сагласност већинска заједница, то јест њен представник у том месту.

Циљ је – освајање Митровице

„С обзиром да се то правило не поштује имам право да сумњам да им је циљ је прво освајање Митровице, како би се разбило језгро и упориште будуће ЗСО. Дакле, шта они раде сада. Сваки стан који је Србин у Митровици својевремено купио и за који је купопродајни уговор потписан у Србији то јест у Рашкој за Приштину је сада неважећи и траже од Срба да се ти станови врате. Друго, Албанци обнављају куће које су некад продали Србима али не признају да су српске, већ тврде да припадају првобитним албанским власницима,“ истиче Јовановић.

Он подсећа да су Албанци такође недавно преорали део гробља како би се обезбедио пут до једне албанске куће, а верује да ће и суседно гробље које је обухваћено експропријацијом да се нађе на удару Приштине.

„Ту чак постоји и наша црква али шта то вреди. Србима који су имали већ прилику да се сретну са одузимањем имовине нису остала никаква права. Дакле, могу случај да пријаве полицији и да туже приватном тужбом и то је то. Другим речима - од тога нема ништа,“ упозорава Јовановић.

Наш саговорник каже да је већ мало провидно шта међународна заједница ради јер не може наводно да „укроти лудог Куртија“.

„Ништа од овог не би било да Запад све ово не аминује. Саопштења попут овога из Квинте су само фраза и покривалица за њих сутра, да се види да су као реаговали ако им се планови не остваре,“ оцењује Јовановић.
Иначе, на удару експропријације су пре свега српска имања у Зубином Потоку и Лепосавићу.

Међународна заједница се пере

Дипломатски представници најутицајнијих западних земаља и организација упозоравају да је одлука о финалној експропријацији 100 парцела у власништву Срба у Зубином Потоку и Лепосавићу донета иако судски поступци још нису завршени јер Приштина није испоштовала права власника имовине. Једна од полицијских база је у селу Горњи Јасеновик, изнад језера Газиводе.

Експропријацију земљишта у Лепосавићу и Зубином Потоку, Приштина иначе правда градњом објеката од јавног интереса, иако у јавним расправама прошле године незадовољним власницима имања нису објаснили шта граде. На терену на појединим парцелама означеним за експропријацију већ су изграђене базе специјалне пограничне полиције.

У одлуци Приштине још стоји да је висина накнаде саставни део ове одлуке, међутим, али нико још не зна, нити може сазнати колико ће добити обештећење за имовину која му је одузета јер процене није било.

Интересантно је да у насељу Суви До у склопу Митровице Албанци граде насеље за своје сународнике који је пандан српској Сунчевој долини за српске повратнике, тачније одмах испод овог насеља Приштина планира своје.

РУСИ ИМ ПРЕСЕКЛИ ПУТЕВЕ ПА УДАРИЛИ ЖЕСТОКО: Потпуно расуло украјинске армије (ВИДЕО)

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА