Најновије

ЛИТВАНЦИ "ЗАТОЧИЛИ" СРБЕ: Ходочасници блокирани на граници

Око 40 ходочасника из Србије је практично заточено на литванској граници.

Литванске власти, на граничном прелазу, поново су изазвале скандал не пуштајући аутобус са српским ходочасницима у земљу из Белорусије. О мукама четрдесетак ходочасника, међу којима је било много старијих људи и једно дете, за БЕЛТА-у је испричала Бојана Банковић, водич пута.

Православни ходочасници из Србије стигли су у Белорусију туристичким аутобусом пре неколико дана. Посећивали су не само храмове и манастире, већ и, на пример, Брестску тврђаву, боравили су у Минску и Витебску.

"Има старијих, болесних. Ходочаснички туре су посебне туре за људе који су везани за Бога," објаснила је саговорница.

Даље по плану је било посета Литванији, али након вишесатног разјашњавања на граници, ходочасници нису пуштени, добивши документ који их означава као претњу националној безбедности Литваније.

"Ишли смо из Белорусије у Литванију јер нам је у програму био Виљнус. Изашли смо из Белорусије - све је прошло сјајно, ваши граничари су сви били љубазни, добри. Изашли смо у Литванију и тамо смо чекали на граници. Тражили су нам документ за превоз људи. Имамо дозволу, јер је наша земља потписница свих тих међународних конвенција. Возачи имају све документе које је издало наше министарство. Наше агенције се припремају неколико месеци пре него што група крене. Све проверавају са амбасадама, министарствима. Али млади шеф (на литванској граници - напомена БЕЛТА) је инсистирао да немамо документ. Само су нас држали на граници. Проверили смо са нашим институцијама, и документ који су тражили не постоји према свим правилима и законима. Тај документ се односи на редовне аутобусе, а не туристичке," рекла је водич.

"Све се закомпликовало до те мере да су нам издали документ да смо претња за безбедност њихове земље. И вратили су нас назад."

На крају су се ходочасници вратили назад, белоруска страна их је брзо пустила, и људи су преноћили у Островцу.

Бојана Банковић захваљује белоруским и српским дипломатама, који су активно укључени у решавање проблема. Очекује се да ће аутобус са ходочасницима прећи границу са ЕУ на граничном прелазу код Бреста - преко Пољске.

"Захваљујући вашим и нашим дипломатама, рекли су нам да ћемо бити примљени ван реда," рекла је она.

Српским гостима се у Белорусији веома допало, и желели би да поново посете земљу.

"Ваш народ је љубазан, добар, топао. Добро су нас примили. Једно је када о томе читате у новинама или гледате на телевизији, а друго је када дођете и радују вам се као родбини. Сви смо одушевљени. Чиста, уређена земља. Невероватно лепа природа. Како сви наши кажу, овде Бог заиста живи," поделила је утиске Бојана Банковић.

Како је БЕЛТА известила, слична ситуација на граници са Литванијом дешава се већ неколико пута. У марту ове године, суседна страна је вратила аутобус са дечијим музичким ансамблом из Молдавије, такође га означивши као претњу националној безбедности. Тада су се појавили проблеми и на пољској граници.

Извор: Правда / БЕЛТА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА