Најновије

ВУЧИЋ ДАО ИНТЕРВЈУ ЗА "ВЕЛТВОХЕ": Питали га за Путинове "црвене линије" - ево шта је одговорио!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у интервјуу за швајцарски лист "Велтвохе" да је за Косово и Метохију потребно компромисно решење и да не може бити једностраног решења према којем Албанци добијају све, а Срби губе све.
Вучић

Вучић

Вучић је рекао да је за питање Косова и Метохије потребан компромис, као и да се у преговарачком процесу било стигло близу таквог решења, али да оно није постигнуто јер Приштина не испуњава своје обавезе.

Вучић је рекао да се сада чак ни не разговора, иако је Београд увек спреман за дијалог.

"Потребно је компромисно решење и били смо близу таквог решења. Они нису желели да се оно постигне. Сада смо удаљени од компромисног решења, чак и не причамо једни са другима, иако смо ми спремни да разговарамо", нагласио је Вучић.

Указао је да Приштина не жели да оснује ЗСО, што је обавеза из првог споразума и да је ситуација тешка, али да ће Србија учинити све да буде сачуван мир.

"Не може бити једностраног решења по којем Албанци добијају све, а Срби губе све. Нико није глуп у Србији. Знамо како је тешка ситуација, али зато инсистирамо на компромисном решењу. Верујем у грађане Србије, верујем у регион", рекао је Вучић.

Указао је да нам требају отворене границе или да немамо границе између Србије, БиХ, Албаније, Северне Македоније, али да, нажалост, нисмо ни близу томе.

Указао је да се у фокус мора ставити економија.

Вучић је такође истакао да је српски народ дубоко повезан са Косовом и Метохијом и да се та повезаност "не може прекинути на начин какав желе људи са Запада".

Председник Вучић је додао да људи у Србији више не могу да поднесу двоструке стандарде Запада и, према његовим речима, "то је нешто што се може чути на сваком кораку, од свакога у Београду".

О резолуцији о Сребреници

Говорећи о резолуцији УН о Сребреници, Вучић је рекао да су се они који су покренули њено усвајање наишли на земљу која се снажно супротставила и суочили се са бројним питањима из најмање 100 земаља света зашто то не предложе и када је реч о Гази.

Председник Србије је поново нагласио да нико не спори да се у Сребреници десио страшан злочин, али да је његово питање било зашто се то ради када постоји Резолуција о геноциду из 2015. године и да ли иницијатори сматрају да ће новом резолуцијом допринети помирењу или ће изазвати веће тензије у региону.

Навео је да није добио никакав одговор на та питања. Према његовим речима, чињеница је да је Србија придобила већину земаља, не зато што људи не знају шта се десило у Сребреници, већ зато што им се нису свидели тренутак и изостанак инклузивности.

Односи са Кином

Навео је да је поносан на добре односе са Кином.

"Добри смо пријатељи и не видимо никакву опасност од тога. Користићемо споразуме о слободној трговини са Кином и другим земљама док не уђемо у ЕУ, а нико не зна када и да ли ће се то догодити", рекао је Вучић и додао да је његов задатак да брине о својој земљи и народу.

Говорећи о ситуацији у Украјини, Вучић је рекао да Запад жели победу у Украјини, као и Русија, али да он жели да види мир.

"Када желите мир, онда можете лако сагледати проблеме, а када имате наратив и реторику који свакодневно погоршавају ситуацију, онда је све другачије", рекао је Вучић.

Додаје да је уверен да смо, ако велике силе не ураде ништа у кратком временском року, пред правом катастрофом.

На питање где су "црвене линије" председника Русије Владимира Путина у вези са одобрењем западних земаља Украјини да може да користи њихово наоружање за нападе на руску територију, Вучић је рекао да је увек опрезан у процени даљих корака председника Русије, јер "не види кроз његове очи", али да верује да ће та одлука Запада само допринети даљем погоршању ситуације.

Истакао је да ситуацију чини још компликованијом то што сви говоре само о рату, а нико о миру и додао да му се чини да је мир данас забрањена реч.

"Кажу да морају да победе да би обезбедили мир у будућности, нико не говори о миру и преговорима", рекао је Вучић и навео да је неопходно имати и другу страну за столом.

Вучић је поновио да Србија осуђује напад на Украјину, али је и указао да је то комплексно и компликовано питање.

"Питао бих шта сте радили са Србијом 1999. и 2008. године? Једини одговор који је стигао од (некадашње немачке канцеларке Ангеле) Меркелове је да се тада догодило крвопролиће на Косову. То није баш тачно, али на крају је и Путин рекао да се то исто десило и у Донбасу", рекао је председник Србије.

Прочитајте ОВДЕ о европским изборима

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА