Најновије

ДОНОСЕ ОДЛУКУ О НАПАДУ НА РУСИЈУ? Политико открио шта Украјина тражи на НАТО самиту

Кијев жели током НАТО самита у Вашингтону да постигне укидање ограничења на ударе америчким оружјем по руској територији, пише лист "Политико" позивајући се на шефа кабинета украјинског председника Володимира Зеленског, Андрија Јермака.

Раније је представник Стејт департмента изјавио за РИА Новости да је председник САД Џо Бајден дозволио Украјини да користи америчко оружје за контра-батеријску борбу са циљевима на територији Руске Федерације, који прете подручју Харкова, али је оставио на снази забрану употребе оперативно-тактичких ракета АТАЦМС и других средстава далекометног удара.
"Украјина планира да појача притисак на Бајденову администрацију током НАТО самита ове недеље како би укинула сва ограничења на употребу испорученог америчког оружја на руској територији", пише "Политико".

Према речима Јермака, који је дао интервју за лист, Кијев пре свега жели да добије дозволу за употребу далекометних ракета АТАЦМС за ударе по Русији. Поред тога, Украјина жели да добије од Бајденове администрације списак оружја које се планира испоручити Кијеву, као и рокове за њихову испоруку.

Шеф кабинета Зеленског истакао је да се испорука помоћи, коју је Конгрес САД одобрио овог пролећа, и даље одлаже.
У понедељак је координатор Беле куће за стратешке комуникације, Џон Кирби, изјавио да САД неће мењати своју позицију у вези са важећим ограничењима на нападе Оружаних снага Украјине дубоко на територији Русије, упркос последњим ударима руских снага.

Подсетимо, САД су у мају Украјини дале ограничену дозволу да испаљује оружје које је испоручило САД у Русију, али само у области Харкова и само да би могла да погоди руске снаге непосредно преко границе ако се спремају да ударе на Украјину.

Бела кућа је јасно ставила до знања да им није дозвољено да лансирају ракете дугог домета да погоде војне циљеве дубоко у Русији.

Међутим, саветник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан у јуну је саопштио да дозвола за употребу америчког оружја на територији Русије важи за све области где руске снаге прелазе границу са Украјином, а не само за Харковску област.

Председник Русије Владимир Путин, изјавио је да представници НАТО земаља морају бити свесни "чиме се играју" када говоре о плановима да дозволе Кијеву да врши ударе по "легитимним циљевима" дубоко на територији Русије, користећи ракетне системе које је Запад испоручио Оружаним снагама Украјине. Портпарол председника Русије, Дмитриј Песков, коментаришући могући одговор Русије на нове ударе по њеној територији, истакао је да су о томе обавештени шеф државе и војска, који предузимају одговарајуће контрамере и припремају се за њих.

СТОЛТЕНБЕРГ НА ОТВАРАЊУ САМИТА НАТО: Победа Русије у Украјини биће највећа претња постојању наше алијансе

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА