Најновије

КОГА ТО МАКРОН ЗОВЕ У ВЛАДУ? Француска упада у велику кризу

Француски председник Емануел Макрон позвао је данас главне странке да удруже снаге како би формирале чврсту већину у Народној скупштини, у свом првом јавном обраћању од недељних ванредних избора који су довели до застоја у парламенту.

Изборе, које је Макрон неочекивано сазвао након што је изгубио од крајње десничарског Националног окупљања (РН) на европским изборима у јуну, гурнуло је Француску у неизвесност, са три политички дивергентна блока и без очигледног пута ка формирању владе, преноси Ројтерс.

У писму регионалним новинама, Макрон је позвао "мејнстрим странке са републиканским вредностима" да формирају владајућу коалицију и рекао да се нада да ће изабрати премијера из такве групе."Положимо наду у способност наших политичких лидера да покажу разум, хармонију и смиреност у вашем интересу и интересу земље. У светлу ових принципа одлучићу о именовању премијера", навео је Макрон.

Он није експлицитно позвао да се РН и тврдолевичарске партије Непокорена Француска (ЛФИ) искључе из такве коалиције, али се његово помињање "републиканских вредности" обично схвата као искључивање партија на крајњој левици или крајњој десници. Левичарска коалиција Нови народни фронт (НФП), која комбинује Непокорену Француску, комунисте, Зелене и социјалисте, неочекивано је освојила највише места на недељним изборима, али не и већину. Макронов центристички табор је био други, а РН трећи, преноси Танјуг.

ДЕСЕТКОВАНИ УКРАЈИНСКИ ДРОНОВИ! Артиљеријска ватра засула положаје...

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА