Најновије

Курти за Си-Ен-Ен: Запад да изврши притисак да Београд уклони војне базе надомак "Косова"

Аљбин Курти је у интервјуу за Си-Ен-Ен истакао да је политички речено, Србија слична као Русија која "не признаје дефакто и дејуре суседе, већ желе експанзију".

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас за Си-Ен-Ен да је Србија "веома агресивна" и затражио од западних партнера да изврше притисак на Београд како би уклонио војне базе које се налазе у близини КиМ.

"Наш северни сусед, Србија, је веома агресиван. Прво, не признаје нашу земљу, што чини већина држава света. Води хибридни рат, организује војне вежбе на нашој граници. Имају више од 40 војних база на 'граници са Косовом'. Тражимо од западних партнера да изврше притисак на Београд како би их уклонили", пожалио се Курти у разговору са Кристијан Аманпур.

Додао је да Србија има руско наоружање, али и кинески ФК-3 систем (противваздушни ракетни систем средњег и дугог домета).

Курти је у интервјуу за Си-Ен-Ен истакао да је политички речено, Србија слична као Русија која "не признаје дефакто и дејуре суседе, већ желе експанзију".

Он каже да Русија, такође, имитира Србију за време режима Милошевића, јер Путин, према Куртијевим речима, жели да за Украјину направи босански сценарио.

"Кремљ и Београд историјски, операционо, имитирају једни друге. Због тога смо веома забринути", навео је Курти.

Он је, поводом одржавања самита НАТО-а, рекао да без Алијансе и без бомбардовања српских полицијских снага и војске, не би било могуће "ослобођење Косова", наводећи да је Слободан Милошевић желео "Косово" без Албанаца и гледао на "Косово као територију без људи".

Како је рекао, "ослобађање" је омогућено "отпорношћу грађана и НАТО интервенцијом".

Додао је да грађани тзв. Косова желе да одају признање за тај допринос Алијансе, управо напредујући ка чланству у НАТО-у.

ЗНАМ ШТА ПУТИН СПРЕМА" Високи званичник НАТО упозорава: Следе атентати и пожари широм Европе, велика паника 

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА