Најновије

Рио Тинто и тајне службе: Ко то опструира „српску кафу и нафту“, председник неће да каже

Да ли је Пројекат "Јадар" пре две године заустављен због избора, како су говорили некада или због "страних сила", како тврде сад? Онај који је у јавности први о томе причао - неће у детаље. Али мештани Горњих Недељица хоће - они сутра у осам ујутру долазе испред Уставног суда у Београду, који ће, наводно, укидање пројекта прогласити неуставним и тако омогућити да процес поново почне. А са њим би требало, кажу, и дебата.


Ово су, како каже председник Србије, стране службе. Нису се то грађани сами побунили против рудника литијума. Међутим, на питање које су то стране службе обмануле оволико грађана – председник не одговара.

„Видите како је то било право мало ремек-дело најмање две Западне службе“, рекао је Александар Вучић. 

Док председник описује ремек-дела Запада, министри у Влади баш сад траже разговор са свима.

„Пре свега мислим да треба да се води једна јавна дебата“, рекла је Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике.

Слично каже и Синиша Мали. 

„Хоћемо да разговарамо са свима да видимо да ли Србија може, уме, зна да искористи тај свој потенцијал“, наводи министар финансија.

На питање Н1 зашто дебата о нечему за шта су већ рекли да је готово, министарка одговара:

„Мислим да је важно да схватимо значај и корист тог пројекта, у смислу онога што је препознао свет и Европа и да не доносимо суд, што није довољно изанализирано са научне и техничке, стручне стране.“

Владица Цветковић, академик и универзитетски професор, каже да не треба давати пажњу позиву на дијалог.

„Сада позив са њихове стране на дијалог је заиста нешто на шта не треба обрачати пажњу, не знам која је њихова тактика, не знам шта планирају. Ако планирају сада на силу да остварују дијалог то ће бити уз неке тешке репресије, али ја то не желим да видим“, казао је он.

Тактика која се за сада види јесте да вађење литијума и бора власт пореди са, рецимо, проналаском нафте или продајом кафе.

„Кад из Уганде узимају кафу, Уганда добије једну осмину укупних пара, иако је дала сву кафу, али је неко други одвукао, препржио, баш га брига, Уганда се не пита више ништа, све паре узимају за себе, е то себи не смемо да дозволимо“, рекао је Вучић.

Синиша Мали поређење врши с нафтом.

„Ето, погледајте Норвешку која је имала и нашла велика налазишта нафте, па то искористила, само је питање да ли ћемо ту компаративну предност коју имамо искористити на прави начин или нећемо“, рекао је Мали.

Један мали детаљ заборављају и председник и министар финансија – утицај на животну средину.

Они који су за Рио Тинто радили ту студију поручују да рудник у долини Јадра, како кажу, не би требало да загади воду.

„У Пројекту ‘Јадар’ питање вода је пажљиво узето у обзир и не би требало да дође до загађења. Јасно је да неће бити угрожене, нити подземне воде, које се користе за пољопривреду, нити извори воде за пиће, нити би реке на тој локацији, пре свега Јадар, Дрина, па ни Сава и Дунав, даље у својим речним токовима биле загађене“, рекао је професор Рударско-геолошког факултета Александар Цвјетић, који је радио на изради студије о утицају пројекта Јадар на животну средину.

И чини се да оно што се није могло разрешити годинама сада тече ко од шале. Већ ово лето ћемо вероватно добити и те немачке гаранције.

Убрзо би за истим столом требало да седну Вучић и Шолц, а на столу ће највероватније бити ископавање литијума, али не у Немачкој.

ПОСЛЕДЊА ВЕСТ! Москва открила када ће бити одржани мировни преговори са Украјином

Извор: Н1.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА