Најновије

Сијарто: Ако говорите о миру, ви сте обележени као руска марионета – тројански коњ

Погледајте европску стратегију у последње две и по године – испоруке оружја, санкције, пуцамо у своју ногу, срце, чак се тако продужава рат. То не води никуда, потребна нам је политичка акција, рекао је мађарски шеф дипломатије.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто данас је у Вашингтону са маргина НАТО конференције, а поводом ситуације у којој се његова земља налази због званичних посета премијера Виктора Орбана Москви и Пекингу, рекао за РТС да Будимпешта плаћа високу цену руско-украјинског сукоба.

"Живимо у суседству рата већ две и по године, суочени са његовим последицама", рекао је Сијарто и додао се плаћа "висока цена рата – од цене енергената, инфлације, па до санкција, уз то имамо озбиљну претњу есклацијом".

"Упустили смо се зато у мировну иницијативу да би две стране нашле пут ка прекиду ватре, као и како би се постигао одрживи мир. Нажалост, у Северноатлантског организацији постоји расположење за рат, па се реч мир ретко чује. Ако говорите о миру, стигматизовани сте као руска марионета – тројански коњ. Трудимо се да разговор о миру опет будę легитиман, надамо се да ћемо чути и рационалне гласове", истиче Сијарто.

Додаје да, као Мађарска, не могу да "ставе на сто мировни план – то може Европска унија, која би требало да има своју улогу у стварању мира, а која је и сама мировни пројекат".

"Погледајте европску стратегију у последње две и по године – испоруке оружја, санкције, пуцамо у своју ногу, срце, чак се тако продужава рат. То не води никуда, потребна нам је политичка акција. То премијер чини. То је наша спољно-политичка стратегија. Дипломатија је када разговарате са свима, чак и кад се не слажете, последње је уточиште", објашњава шеф мађарске дипломатије.

Наглашава да се нада да ће се Европа уразумити и креирати своју стратегију, јер, када је реч о Вашингтону, "не треба очекивати много због актуелне изборне кампање".

Проширење на Западни Балкан један је од приоритета мађарског председавања ЕУ, истиче Сијарто. Такође, мађарски министар спољних послова данас се у Вашингтону састао са шефом српске дипломатије Марком Ђурићем.

"Земље Западног Балкана чекају на чланство у просеку 15 година и два месеца. То је срамотно и нарушава кредибилитет политике проширења, а разматра се пријем по убрзаној процедури за Украјину. Задржани сте на путу ка ЕУ, јер би то требало да буде засновано на испуњавању критеријума, али то што је земља у рату није критеријум који је прихватљив у процесу проширења", казао је Сијарто за РТС.

Каже да ће Мађарска настојати да кластер три буде отворен са Србијом током њиховог председавања ЕУ, најкасније до септембра.

"Надам се да ћу се до краја августа видети са својим пријатељем Марком Ђурићем у Будимпешти, јер сам иницирао састанак са министрима спољних послова земаља Западног Балкана", најавио је он.

ОРБАН ПОРУЧИО ИЗ ВАШИНГТОНА: Осигураћу да НАТО остане одбрамбени савез

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА