Најновије

ШТА ТО НАТО КУВА? Уверен сам да ће савезници сада испунити своје обавезе према Украјини

Генерални секретар НАТО-а је рекао да је погрешна перцепција да су САД усамљене у подршци Кијеву, додајући да 50 одсто војне подршке и више од 90 одсто хуманитарне и економске помоћи долази из европских земаља и Канаде

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас да очекује да се сви савезници сложе око великог пакета помоћи за Украјину.

Он би укључивао успостављање НАТО команде за Украјину, више институционалне подршке Украјини, обећање дугорочне помоћи Украјини, наставак војне помоћи и већу координацију НАТО-а и Украјине.

Говорећи на јавном форуму на маргинама НАТО самита у Вашингтону, Столтенберг је изразио уверење да ће савезници сада "заиста испунити своје обавезе" према Украјини.

"Током зиме и раног пролећа, савезници нису испоручили оно што су обећали Украјини. Европски савезници нису били у стању да испоруче муницију коју су најавили, а ти застоји у испорукама проузроковали су тешку ситуацију за украјинску војску. Упркос томе они су успели да мање-више одрже линију фронта, па Руси нису успели да остваре предност. Сад имамо више подршке за Украјину и уверен сам да ћемо је и испоручити", рекао је Столтенберг.

Он је истакао да је сврха снажнијег оквира и улоге НАТО-а у пружању обуке и безбедносне помоћи да смањи ризике за будућа евентуална кашњења у испорукама.

"Али, за то нема гаранција, јер је испорука на крају крајева на појединачним земљама. Сврха снажнијег оквира је да подршка Украјини буде јача и предвидљивија", рекао је Столтенберг.

Навео је да је погрешна перцепција да су САД усамљене у подршци Кијеву, додајући да 50 одсто војне подршке и више од 90 одсто хуманитарне и економске помоћи долази из европских земаља и Канаде.

Говорећи о ономе шта треба урадити након завршетка сукоба у Украјини, он је рекао да је потребно постарати се да то "заиста буде крај".

"Морамо се постарати да, кад престану борбе, Украјина има могућност да одврати будуће агресије из Русије. А најбољи начин за то је чланство Украјине у НАТО-у", рекао је он.

Додао је да не зна кад ће Украјина тачно постати чланица Алијансе, пошто је за чланство потребан консензус осталих чланица.

Пакет помоћи Украјини из пет делова

Столтенберг је рекао и да је данас да се пакет помоћи Украјини састоји од пет делова и да очекује од земаља чланица Алијансе да се око њега сложе.

"Очекујем да се савезници сложе око значајног пакета помоћи за Украјину који се састоји од пет делова. Први је да НАТО пружи безбедносну помоћ и обуку Украјини, затим да (НАТО) обећа да ће дугорочно наставити да пружа подршку (Украјини), најава тренутне подршке, укључујући противваздушну одбрану, нове билатералне споразуме о безбедности и интензивирање рада на интероперабилности између украјинских снага и снага НАТО-а, укључујући и нови центар за обуку и авијацију у Пољској", рекао је Столтенберг новинарима у Вашингтону на маргинама самита.

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА