Најновије

Застрашујући сигнали из Вашингтона: НАТО нема план „Б“ – или иде до краја или пропада

Ратнохушкачке поруке са самита НАТО показују да вук длаку мења али не и ћуд, с тим што НАТО не мења ни длаку ни ћуд јер једноставно не одступа од програма који је довео до новог европског рата, каже за Спутњик политиколог Александар Павић.

Тај програм је започет деведесетих година кад је Русија била на коленима под Јељцином и кад је донета та кључна одлука за европски мир чије одјеке видимо данас, а то је да НАТО уместо да се распусти као Варшавски пакт, наставља са ширењем, додаје Павић.

НАТО нема „план Б“

Прва ширења су договорена управо током НАТО агресије против Србије, на 50. годишњицу Алијансе а сад је 75. годишњица а у међувремену је НАТО успео да изазове Русију и да се све више изазивачки понаша према Кини, истиче Павић.
„Они немају 'план Б'.

Или ће ићи до краја или ће да пропадне, а што је најгоре, могу да увуку цео свет у катастрофу. С обзиром да је реч о једном нуклеарном рулету, пошто имамо нуклеарне силе с обе стране – и НАТО и Русију и Кину, тако да ко год је очекивао нешто друго, тај се наравно преварио. И то је могло да се види ових дана током Орбанове мировне иницијативе на релацији Кијев-Москва-Пекинг-Вашингтон. Ниједна изјава из западних кругова почев од НАТО па до водећих држава, али из ЕУ није била охрабрујућа. Напротив.“

Сви су били у паничном страху да Орбан можда и успе, а тим поводом је Столтенберг најдиректније рекао да НАТО не сме допустити да Русија победи и да ће све урадити да Русија не победи јер би то била катастрофа, додаје Павић.

НАТО – гаранција за наставак рата

НАТО је гаранција за даљи наставак рата и то је оно што јасно можемо да чујемо из Вашингтона на 75. годишњицу Алијансе од људи који су одговорни и за почетак рата у Украјини, истиче Павић.

„Једноставно, дефиниција лудила је кад стално радиш исту ствар а очекујеш друге резултате. То јест, да парафразирамо, имамо исте људе а очекујемо нешто друго од њих. Значи, скоро да бисмо се квалификовали као луди кад бисмо очекивали нешто друго од тих истих људи који су најодговорнији за ову предратну атмосферу у Европи“.

Чак ни скори одлазак Бајдена или Столтенберга не би променио политику НАТО, сматра Павић и додаје да је нови човек на месту генералног секретара Марк Руте који је исти тип бирократе као Столтенберг, а ионако генерални секретар НАТО није тај који одлучује о било чему.

Ход по ивици жилета

Одлуке у НАТО се доносе у Вашингтону што значи да америчка глобалистичка дубока држава одлучује, тако да би евентуално нека промена могла да се деси ако би Бајден изгубио на изборима, а да до тада не избије општи рат, сматра Павић.

„Ако би се Трамп којим случајем вратио у Белу кућу, то била разлика у акценту. Трамп је, формално речено, више заинтересован да врши притисак на Кину, а да препусти Европу европским силама и да их натера да више плаћају за своју одбрану. Суштински гледано, то само мења акценат јер је сигурно да би Русија негативно реаговала на то да Кина одједном буде под пресијом па чак и нападом, или под теретом озбиљних провокација. Нажалост, оно што се сада нуди са Запада који је под контролом тог истог естаблишмента који је довео до овог Франкештајновог монструма који се зове НАТО, ту се ништа суштински не мења јер се не мењају људи. И док год је тако, остаће, нажалост исто“.

И ми ћемо све време ходати на ивици жилета што се тиче рата и мира у Европи, закључио је Павић.

Поруке НАТО: Нема сигурних опција, идемо у рат

Са јубиларног самита НАТО и церемоније прославе 75. годишњице Алијансе стигле су жестоке ратнохушкачке поруке против Русије. Амерички председник Џозеф Бајден најавио је да ће Сједињене Државе и савезници Украјини испоручити пет стратешких и десетине тактичких система противваздушне одбране у наредним месецима.

„САД, Немачка, Холандија, Румунија и Италија обезбедиће Украјини пет додатних стратешких система ПВО. У наредним месецима, Сједињене Државе и наши партнери ће Украјини обезбедити десетине додатних тактичких система ПВО“, истакао је Бајден.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је земље чланице Алијансе да наставе да подржавају Украјини у рату против Русије, истичући да ће исход тог сукоба обликовати глобалну безбедност у наредним деценијама.

„Нема сигурних опција са агресивном Русијом као суседом. У рату нема опција без ризика. Највећи трошак и највећи ризик биће ако Русија победи у Украјини“, поручио је Столтенберг и нагласио да се не сме дозволити да се то догоди.

ПОСЛЕДЊА ВЕСТ! Москва открила када ће бити одржани мировни преговори са Украјином

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА